Сметката на пловдивската фирма източена с блокирано „токен“ устройство

Жертвата е управител на фирмата „Тракийски хляб“ в Пловдив

Чрез блокирано „токен“ устройство е успял да източи 100 000 лв. хакерът от Варна Стоян Янев от фирмената сметка на пловдивския бизнесмен Георги Гарабетов. Жертвата е управител на фирмата „Тракийски хляб“ в Пловдив.

Припомняме, че от прокуратурата съобщиха днес на нарочен брифинг, че са задържани трима мъже – от Варна, Шумен и Обзор, за източване на голямата сума пари от фирмената сметка на пловдивския бизнесмен.

Хакер източи над 100 000 лева от сметката на пловдивски бизнесмен (ВИДЕО)

По делото е установено, че чрез проникване в компютърната система на пострадалия бизнесмен било блокирано „токен“ устройство, осигуряващо сигурни плащания в интернет. По този начин хакерите са използвали платежен инструмент без съгласието на титуляра на сметката. Парите били преведени на трети лица – получатели, които ги предали на обвиняемите, уточниха по-късно от прокуратурата в прессъобщение до медиите.

Днес следобед варненецът Стоян Янев,  обвинен в източването на парите застана пред пловдивския окръжен съд, след като от прокуратурата поискаха съдът да му наложи постоянна мярка „задържане под стража“. Той бе доведен с белезници в съдебната зала.

Другите двама съучастници – Халил Курт и Кръстю Маринов са пуснати под парична гаранция от по 5000 лв., уточниха от прокуратурата. Те имат и забрана да напускат страната.

Предстои да се разбере дали Янев ще остане зад решетките.

Подобни статии

Top