Сметката от санирането в Асеновград: 143 хиляди квадрата, 5000 души

Асеновград е една от общините, които са приключили изцяло с дейностите по програмата

Безплатното саниране в Асеновград на първите 28 сгради вече приключи. Енергийно обследвани и обновени са точно 143 472 квадратни метра площ, а 4700 души са щастливи обитатели, защото сметките им за отопление занапред ще са наполовина по-ниски.

В кампанията за оздравяване на старите блокове са инвестирани общо 23, 6 милиона лева. „Сградите вече са въведени в експлоатация, а дейностите по саниране са разплатени на фирмите, които са участвали в различните етапи на санирането – строители, проектанти, надзорници“, съобщи кметът на общината д-р Емил Караиванов.

„Ние сме една от малкото общини, които към този момент са приключили изцяло с дейностите по програмата на национално ниво.“

Най-много блокове, строени в соцминалото са обновени в един от големите квартали на града – „Запад“‘. Там броят на жилищните сгради, които са с положена външна изолация е 12. Четири са санираните жилищни кооперации в най-източния квартал на Асеновград – “ Изток“. Останалите обновени фасади на блокове са на различни места в града.

89 са регистрираните сдружения на собствениците в община Асеновград. От тях подадените заявления и чакащи държавната програма за „безплатно“ саниране  са 81. Все още няма яснота за бъдещо финасиране и  прием на нови документи. На практика „безплатното“ саниране е замразено поради изчерпване на ресурс, обясни кметът. Той беше категоричен, че общината ще следи  Националната програма за енергийна ефективност на многогофамилни сгради и при възможност за отпускане на нови средства ще кандидатства.

От отчета на кмета стана ясно още, че 53 етажни собствености, подали документи през 2016 и 2017 година  са включени в Националния регистър и очакват отпускане на нови средства.

 

Подобни статии

Top