Снегът пак ни изненада, натрупа в планинските проходи

Снежна утрин в България. Сняг падна на много места в страната.

Близо 100 са закъсалите тирове между втория и третия тунел на „Хемус” в посока София вследствие на снеговалежа, съобщи NOVA. Платното към Варна се почиства. В обратната посока обаче обработката е затруднена заради закъсалите тежкотоварни автомобили.

Временно движението по АМ „Хемус“ в посока София е ограничено за всички МПС поради снегопочистване. Трафикът в посока София се осъществява за всички МПС по обходен маршрут: Правец – Ботевград – път I-1 – София, обясняват от АПИ.

Проходът „Петрохан”

Зимата дойде с пълна сила в Северозапада. На прохода „Петрохан” температурата е около минус 4 градуса. Образувала се е и снежна покривка около 14 см.

„В момента снегът е само на прохода „Петрохан” и в подножието село Бързия, Берковица. На терен в момента работят 8 машини и сме осигурили всичко необходимо пътят да бъде проходим”, обясни директорът на ОПУ-Монтана Влади Евлогов.

Той обясни, че към момента няма закъсали автомобили. Не се предвижда затваряне на пътния участък.

„Нека шофьорите, които преминават през прохода, носят вериги. Обстановката засега не предразполага към поставянето им, но всичко, което е необходимо за зимни условия на пътя, е добре да го има”, добави Евлогов.

Проходът „Петрохан” е затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Във високите части на планината има и силен вятър, който предизвиква завихряния.

Проходът на Републиката

Сняг вали и на северния склон в Прохода на Републиката. Към момента там не се е образувала снежна покривка. Днес обаче се очаква движението в района да бъде затруднено, тъй като предстои изваждане на камиона, който вчера катастрофира и премина през мантинелите.

„Към момента на територията на област Велико Търново работят 16 машини. Участъците са опесъчени и са подготвени за преминаване на леки и тежкотоварни автомобили. Мисля, че няма да имаме проблем с поддържането на пътищата в цялата територия”, заяви инж. Венцислав Ангелов.

„Прогнозата за днес е в Прохода на Републиката да натрупа 8-10 сантиметра сняг. В късните следобедни часове се очаква снегът да спре и да премине в дъжд”, каза още той.

Временно движението през прохода Троян-Кърнаре е ограничено за моторни превозни средства над 12 тона поради снегопочистване, съобщават от АПИ.

Снимки: стопкадър NOVA и bTV

Подобни статии

Top