София, Смолян и Кюстендил – огнища на коронавирус, 40 са новите случаи за последното денонощие

Има и добра новина: 105 са оздравелите българи до момента

40 са новите случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг тази сутрин.

От тях: 29 са в София; Кюстендил – 3; Смолян – 2; Сливен – 2; Пловдив – 1; Стара Загора – 1; Хасково – 1; Ямбол – 1, която е и новата област на картата на COVID – 19. Увеличението спрямо предходния ден е 5,8%. Общият брой на заболелите стигна 735.

София трайно се оформя като най-голямо огнище на коронавирус в страната с общо 444 случая. Смолян също се разглежда като сериозно огнище на заразата, смята се че вирусът е внесен от пристигнали си от чужбина, както и заради близкия ски курорт „Пампорово“. Огнище е и Кюстендил – там огнището е в шивашки цех, където са открити 7 заболели, обясни генерал Мутафчийски.

Три са новите случаи на заболели деца – на 6,9 и 15 години, те са от София и областта. Има и два нови случая на заразени медицински лица от столицата.

Един е новият смъртен случай на 59-годишна жена в Пирогов с цироза, диабет, хипертония и още ред съпътстващи болесто. Общо починалите от коронавирус у нас са 36.

Добрата новина е, че оздравелите вече минаха 100 – към момента от вируса са се възстановили 105 души, 24 са за последното денонощие, от тях 5 са дечицата.

Подобни статии

Top