Софийска градска прокуратура води разследването за стрелбата в столичното метро

Назначени са множество експертизи

Под ръководството на Софийска градска прокуратура се водят активни действия по разследване по досъдебното производство за стрелбата в метростанцията до Летище-София, съобщиха от пресслужбата на СГП. Делото е образувано за опит за убийство и самоубийство – заради смъртта на мъж в столичното метро и тежко пострадала жена.

Припомняме, че вчера, 12.05.2021 г., в 14,18 ч., е постъпил сигнал от машинист, управлявал влак по линия на столичното метро, за изстрели в един от вагоните. Незабавно на място са били изпратени дежурни екипи на СДВР.

Разследването е започнало с оглед на местопроизшествието и трупа. Открити са 7 гилзи и 7 куршума.

Установено е, че в района на станция „Летище София“ мъж произвел изстрели с пистолет спрямо пътничка в едно от влакчетата. По първоначални данни извършителят се застрелял със същото оръжие.

Пострадалата жена е в тежко състояние и е приета в реанимацията на болница „Света Анна“. Извършени са й две операции, при които са извадени два куршума. Третият е открит на местопрестъплението.

Самоличността на мъжът и жената е установена – 58-годишният М.П., охранител в софийското метро и 56-годишната С.П. На името на жената имало закупен самолетен билет за полет до Виена в 16:05 ч. за същия ден.

Предстои изясняване на мотивите за извършване на престъплението и разпити на свидетели.

Окървавените тела на мъжа и жената са открити от машиниста на мотрисата. Смята се, че мъжът е изчакал последният вагон да се изпразни, за да опита да извърши убийството. Няма преки очевидци на случилото се. Ще се разглеждат камерите, за да се изясни дали двамата са се качили от една спирка.

Мъжът и жената са имали свои семейства и нямат роднинска връзка помежду си. Предполага се, че са имали любовни отношения, но това тепърва ще се проверява от разследващите. Жената е трябвало да пътува за Брюксел. Носела е малък куфар в себе си. Мъжът е бивш военен, а след като се е пенсионирал е работил в различни охранителни фирми. Оръжието, с което се е самоубил, е законно и е лично притежание. Няма данни жената да е подавала жалби срещу него, съобщава NOVA.

Назначени са експертизи – биологична, балистична, видеотехническа. Съдебномедицинската експертиза следва да установи причината за смъртта на охранителя и за травматичните увреждания на С.П.

Снимка: Георги Димитров, DarikNews

Подобни статии

Top