Софтуер избира участниците в голямото тестване на пловдивчани, принципът – абсолютно случаен (ВИДЕО)

Изследването трябва да приключи до 15 юни

До 15 юни трябва да приключи процеса по набиране и обработване на пробите от представителното за България ELISA изследване, което ще се проведе в Пловдив. Това стана ясно при днешната среща на работната група, която ще осъществи мащабното коронавирус тестване на пловдивчани.

До края на утрешния ден ще бъдат готови всички документи, които попадналите в извадката ще трябва да попълнят. „Апелирам хората да ни се доверят. Да ни помогнат. Нека са сигурни, че изследването ще бъде извършено по всички критерии на СЗО„, обърна се към пловдивчани областният управител Дани Каназирева.

Подборът на участниците ще е на абсолютно случаен принцип, поясни главният здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. Ще бъдат обхванати над 500 адреса на домакинства. Самите домакинствата ще бъдат избрани автоматично от специален софтуер, точките ще са от всички шест района на Пловдив съобразно гъстотата на населението. Основната цел е да има равномерна представителност за целия град.

Вече са избрани и тестовете – те ще бъдат закупени от немска фирма; оценката за качеството, надеждността и чувствителността им е висока, освен това те се използват и от други европейски страни, което ще позволи сравнения, поясни той.

Първи количества трябва да бъдат осигурени още следващата седмица, останалите нужни – до две седмици.

И още – взето е решение набирането на проби да става само в ДКЦ-то към УМБАЛ „Св. Георги“, единствено за жителите на квартал „Столипиново“ то ще се осъществява чрез мобилен екип на РЗИ. Планирани са по 100 проби на ден. Кръвните проби ще се изследват в лабораторията на МУ и УМБАЛ „Свети Георги“; всеки тестван ще има правото да получи своите резултати.

Крайният срок за изследването е 15 юни.

Това е огромна работа, но основната ни цел е да намалим възможността за предаване на вируса„, коментира за финал главният здравен инспектор.

С ELISA метода се доказва наличието на антитела, които дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавирус. Изследването трябва да даде обща за Пловдив картина, а именно – колко хора са се срещнали с вируса, дали вече са го преболедували, или са носители на заразата.

Всичко за процеса, вижте в прикаченото видео, което е предоставено от Областна администрация:

Пресконференция на работната група, която организира представителното епидемиологично проучване за COVID-19 в Пловдив.

Публикувахте от Дани Каназирева в Понеделник, 11 май 2020 г.

Подобни статии

Top