Солисти от световна класа в 10-ото юбилейно издание на OPERA OPEN (ВИДЕО) - DC news

Солисти от световна класа в 10-ото юбилейно издание на OPERA OPEN (ВИДЕО)

Тази година всички спектакли ще са на сцената на Античния театър

Юбилейното си десето издание ще отбележи тази година фестивалът OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Това ще стане с богата програма, която представя силното международно съдържание, жанрово разнообразие на фестивалната платформа и 40-годишните традиции на Вердиевия фестивал, предшестващ този формат. На практика тази година честваме не 10, а 50 години опера на Античния театър, подчерта директорът на пловдивската опера Нина Найденова на пресконференция, на която бе представена програмата на фестивала.

По думите й 2023-а година е юбилейна и за самата пловдивска опера, тъй като се навършват 70 години от създаването й.

Опера Пловдив поставя акцент на някои от най-успешните постановки, формати и творчески сътрудничества през годините, смело разположили OPERA OPEN на картата на европейските музикални open air-фестивали. Програмата е разпределена жанрово в „Опера и Балет“, „Класика и Джаз“,  „Мюзикъл и Рок“ и включва премиерни проекти с водещи артисти от българската и световните сцени.

Сегментът „Опера и Балет“

представя произведения на знаковите композитори Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Волфганг Амадеус Моцарт и Пьотр Илич Чайковски. Седмица след като открие 100-ия сезон на Арена Ди Верона със своя премиера, режисьорът Стефано Пода ще представи на Античния театър спектакъла „Силата на съдбата“ от Верди на 24 юни, започнала като копродукция с Театро Реджо ди Парма през 2017 година. Солисти са Таня Иванова, Иван Момиров, Небойша Бабич, Мария Радоева и др.

Един от най-известните български оперни режисьори в чужбина Вера Немирова, в екип с творящия в Европа визуален артист и сценограф Юлиан Табаков, подготвят премиера на операта „Милосърдието на Тит“ – един от рядко изпълняваните шедьоври на Моцарт, с диригент Диан Чобанов на 15 юли. Към солистичния състав се включва и контратенорът със стремителна кариера Рей Шене от САЩ.

Сопраното Лила Лий се завръща в образа на принцеса Турандот, а за ролята на принц Калаф е поканен тенорът Амади Лага от Пучиниевия фестивал в Торе дел Лаго, Италия. Операта от Пучини на 1 юли е под диригентската палка на Якопо Сипари Ди Пескасероли.

1 2 3

Подобни статии

Top