Сопотски майстор гравира от ножове до калашници (СНИМКИ)

Правил оръжия за краля на Йордания и шейха на Дубай

Един от най-известните ножари в Пловдивско, а и в България, е майстор Евгени Димов. Той е от сопотския еснаф, а всеки негов нож, пушка или друго оръжие, са произведение на изкуството.

Димов се занимава професионално с ножарство вече над 22 години. Започнал случайно и се запалил по занаята покрай списанията, които четял и телевизията. Първите си уроци получава от най-прочутия майстор на гравирано оръжие в Сопот Светлозар Райчанов.

„Имах шанс да го срещна, той е може би най-добрия майстор в България. За съжаление вече не е между живите, но всъщност ние сме неговите наследници“, разказва пред DCNEWS майсторът.

По думите му Райчанов бил изключително майстор с много оригинални идеи. Една от първите им съвместни работи била да инкрустират със злато подписа на прочутия съветски оръжеен конструктор Михаил Калашников. Така всяко оръжие от марката „Калашников“, което било украсено от двамата майстори, имало освен златния параф на конструктора, също и сертификат, подписан лично от Калашников.

Евгени Димов разказва, че в рода му нямало ножари. Самият той възнамерявал да става инженер по автоматизация на производството – такава била специалността, която следвал в Техническия университет. Не успял обаче да завърши, тъй като му се наложило да избира кой път да поеме. И избрал ножарството. Категоричен е, че занаятът е достатъчно доходен, за да го прехранва.

За да е добър един нож най-важното е да реже и да е остър,

твърди майсторът. И допълва:

„Всичко останало е на заден план. Първо трябва да реже и да има добри качества като нож, а оттам нататък идват украсата, формата, ергономиката и т.н. Има една италианска поговорка: „Виното се прави от грозде“.  А хубавият нож става от хубава стомана. Там не трябва да има компромис, а и за щастие пазарът вече е достатъчно богат на добри и качествени съвременни стомани. В работата си ползваме технологии, които са на стотици и може би хиляди години, но правим съвременни неща, които по някакъв начин влизат в бита на съвременния човек“.

Евгени Димов твърди, че сопотските ножове се отличават от всички останали. Различни са и майстори – наследници на прочутата Сопотска школа. Направените тук ножове са украсени с дърворезба, гравировка и инкрустации.

„По принцип украсените ножове имат някаква пищност, но все пак тук тя е в прилични рамки. А при нас е много важна рамката, важно украсата да не е разпиляна, а да има някаква обща форма“, разкрива Димов.

1 2

Подобни статии

Top