Социални работници протестират срещу предложението КСУ „Св. Георги“ да се поеме от частна фирма

Служителите на КСУ „Св. Георги“, членуващи в КТ „Подкрепа“ излязоха с декларация и подписка срещу предложението

Социални работници, членове на КТ „Подкрепа“ от КСУ „Свети Георги“ в Пловдив излязоха с протестна декларация и подписка срещу предложението за закриване на второстепенния разпоредител КСУ „Св. Георги“ от 1 февруари, което ще се разгледа на сесията на Общинския съвет. Те недоволстват и от това, че след проведен конкурс управлението на КСУ „Св. Георги“ ще бъде възложено на частна фирма – „Соник старт“ ООД, с управител Иван Иванов.

Това съобщиха от КТ „Подкрепа“ в града. В протестната декларация се казва още, че колективът на работещите в КСУ е имал среща с  управителя на частната фирма, който им дал срок да си подадат заявления за назначаване, защото всички трудови правоотношения щели да бъдат прекратени поради закриване на предприятието, като няма да се спазва сключения от тях колективен трудов договор, който следва да се запази при промяна на работодателя, нито да бъдат преназначавани.

Хората настояват за яснота  и да се изясни, че КСУ „Св. Георги“ не се закрива.

Декларацията е придружена от отворено писмо до кмета, председателя на Общинския съвет и председателите на групи, подписано от лидера на КТ „Подкрепа“  Атанас Кръстев. В писмото се казва, че по казуса, свързан с трудовите правоотношения на всички работещи в КСУ „Св. Георги“, минава задлжително по смисъл ана чл. 123 от Кодекса на труда, което категорично определя запазване а сега съществуващите трудови правоотношения  на всички работещи в системата. От синдиката допълват, че ако не се зачете или се анулира подписаният Колективен трудов договор, това ще означава нарушаване на законодателната уредба и дискриминация на синдикален принцип.

Утре предложението ще бъде разгледано на сесията на Общинския съвет, като там ще присъстват представители на синдиката и социалните работници. Очаква се ресорният зам.-кмет Георги Титюков да им отговори по време на заседанието.

Подобни статии

Top