Социално подпомагане и Общината казват за нарушенията в Центъра за хора с деменция „Св. Георги“

От Районната прокуратура в Пловдив се самосезираха, разпоредена е незабавна проверка

Община Пловдив свиква специална пресконференция заради сигналите за нарушения в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция „Св. Георги“. По казуса днес по обяд ще говорят заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев и директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив Надя Танева.

„Ще решим въпроса със случая в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив по всички правила и ще оповестим мерките, кито ще вземем пред обществеността“. Това заяви пред репортер на DCnews.bg тази сутрин ресорният зам.-кмет по социалните дейности и европроекти в Община Пловдив Анести Тимчев.

От Районната прокуратура в Пловдив също са се самосезирали и разпоредили незабавна проверка по повод репортажа, в който са изнесени факти за грубо отношение към болни, настанени в Центъра. „Проверката е във връзка с евентуално извършени престъпления по чл. 137 от Наказателния кодекс – за това, че е изложено на опасност лице, лишено от възможност да се самозапазва, поради безпомощност, престарялост или болест и че не му е оказана помощ, като и по чл. 143 от Наказателния кодекс – за упражняване на принуда“, съобщават от прокуратурата.

Незабавната проверка ще бъде извършена от служители на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

Както DCnews.bg писа в Центъра вече е влязла проверка на социалните и Общината, тъй като той е общинска услуга. Проведена е среща с персонала. За случая – четете ТУК.

750 са социалните служители, които работят за общинските услуги в града под тепетата, а този център от семеен тип е създаден преди 4 години, заедно с още три подобни – два за хора с деменция и два за психично болни.

А какво казаха компетентните органи – очаквайте в DCnews.bg.

Подобни статии

Top