Социолози: Светата Троица от кандидати за кмет от предните избори актуална и за сегашните

Подкрепата за сегашния кмет Иван Тотев спаднала с близо 10 пункта, в сравнение с 2015 година

Иван Тотев води сред евентуално спряганите кандидати за кмет за предстоящия местен вот. Това стана ясно при представянето на резултатите от социологическото проучване сред 710 пловдивчани, изготвено от екипа на агенция „Неохрон“. Проучването е направено чрез интервю по домовете на анкетираните по метода „очи в очи“, съобщи собственикът на агенцията Николай Близнаков.

За местните избори Тотев води с 27 на сто от предпочитанията на гласоподавателите, следван от Славчо Атанасов, който има 19,8% подкрепа и Дани Каназирева  – със 17%. Така тройката най-предпочитани кандидати на предишните избори през 2015 година се запазва и за тези. С уговорката – ако се кандидатират.

За Тотев подкрепата е спаднала в сравнение с 2015 година с около 10 пункта, а за Каназирева се е увеличила с 2 на сто. Славчо Атанасов почти запазва позициите си. Ако се стигне дотам Тотев да отиде на балотаж, то той би бил доста труден за него.

На четвърто и пето място хората са поставили Николай Радев от БСП и областния управител Здравко Димитров, но с доста по-малка подкрепа – съответно 5,5% и 4,5%. Около 9 на сто от гласовете би могъл да събере друг кандидат на ГЕРБ, 4,5 на сто биха гласували за друг кандидат на социалистите. Всички други бъдещи кандидати, включително и независимите, събират общо 11 на сто от предпочитанията на гласоподавателите.

Ако сегашният кмет откаже да се кандидатира, сред вариантите той да бъде заменен са Георги Стаменов и Костадин Димитров, посочи Николай Близнаков. Според него обаче, в момента подкрепата за двамата районни кметове е едва около 2% и не е ясно дали те биха могли да консолидират вота на избирателите.

1 2

Подобни статии

Top