СПА терапевт бродира колиета и обеци с български руни (СНИМКИ)

Майсторката смята, че бижутата й носят енергиен заряд

СПА терапевт от Пловдив изработва красиви и зареждащи с енергия бижута с българска бродерия и елегантни бродирани с шевици туники и тениски. Светлана Попова показва прекрасните си творби по време на Седмицата на занаятите в Етнографския музей, а едновременно с това провежда работилнички с деца, за да предаде поне малка част от наученото от бабите си на следващото поколение. Облечена с красива и ярка народна носия, със седефени пафти, наследени от баба й и донесени от Йерусалим, дори с вида си майсторката привлича погледите още отдалеч.

„От 6-годишна се занимавам с везба. Първо ме научиха бабите ми, а после съседките“, разказва жената. После дошли бригадите в Етнографския музей през ваканциите, когато показвала на чужденците красивите бродирани български дрехи, събирани от старите ракли.

За любовта й допринесла и учителката по история, която направила етнографски кръжок в училище и ги учела на стари занаяти.

Повече от 50 години Светлана бродира български шевици

не само върху пръстени, медальони, гривни и обеци, но и върху колани, тениски, туники и рокли, с идеята да запази едно от най-красивите умения на българката.

„Много държа на нашите символи. Искам хем да науча децата на бодовете, с които се извезват нашите шевици, но и да им предам символите, за да се помнят, а също и умението да работят с цветовете. Защото нашите бодове са най-хубавите, както и бродерията ни“, убедена е везбарката.

Казва, че професията й на СПА терапевт много помага и допълва българското везмо. „Старите българи са лекували с цвят, с форма и със звук. Затова наследството ни трябва да се пази и да се предава от човек на човек, от баба на внуче“, категорична е майсторката.

Някога, за да влезе в Задругата на занаятите в Пловдив, Светлана Попова учила занаята при три майсторки. „Трудно беше да се влезе в Задругата, трябваше да имаш подкрепата на трима майстори, за да те приемат. После дойде демокрацията и такива изпити не се налагаха“, припомня си Попова.

1 2

Подобни статии

Top