Спартак (Пловдив) празнува 55 години от шампионската титла

В момента на ст. „Тодор Диев“ тече детски футболен турнир, в 15:00 часа ще бъде награждаването на легендите

Спартак (Пловдив) празнува днес 55 години от спечелването на шампионската титла през сезон 1962/63. Пловдивчани триумфират под ръководството на треньора Димитър Байкушев. Титлата на практика се решава в 26-ия кръг, когато Спартак побеждава в директния спор Ботев (Пловдив) с 2:1. Точни за „гладиаторите“ са Михаил Душев и Тодор Диев. Титлата окончателно е в ръцете на пловдивчани след като в предпоследния 29-и кръг Спартак побеждава Берое с 3:0, с попадения на  Димитър Димов, Тодор Диев и Христо Дишков.

Ето шампионският отбор на Спартак (Пловдив): Йордан Станков, Иван Иванов, Георги Ботев, Георги Статев, Георги Шерев, Божидар Митков, Тодор Диев, Димитър Димов, Атанас Манолов, Васил Стойнов, Атанас Хари Георгиев, Христо Дишков, Димитър Генов, Михаил Душев, Стоян Тодоров, Георги Лазаров, Тобия Момин и Цоньо Стойнов. Старши-треньор: Димитър Байкушев.

Вече започна детският футболен турнир на стадион „Тодор Диев“, организиран от клуба, от Зоналния съвет на БФС в Пловдив и с медийната подкрепа на Радио Пловдив. Турнирът е за набор 2009 с участието на 8 отбора –  Спартак, Ботев, Локомотив, Марица, Брестник, Металик (Сопот), Хебър (Пазарджик), Тракия 06 (Стамболийски).

В 15:00 часа е награждаването на победителите. Следва церемония, на която ще бъдат почетени и футболистите донесли тази голяма радост, а именно спечелването на шампионската титла. Всички футболисти от шампионския отбор ще бъдат удостоени с почетни плакети. Присъствие са потвърдили Йордан Станков, Димитър Генов, Тобия Момин, Атанас Манолов и Стоян Тодоров.

На голяма част от отбора плакетите ще бъдат връчени посмъртно на техни близки. Събитието ще уважи и дъщерята на легендарния Тодор Диев, чието име носи стадионът на Спартак. Гости ще бъдат председателят на ЗС на БФС в Пловдив Димитър Енчев, кметът на район „Южен“ Борислав Инчев, които ще бъдат посрещнати от административния директор Тодор Симеонов и от новия собственик на клуба Динко Миленчев.

Подобни статии

Top