Спасиха гигантски сом в Пловдив

Сомът бил купен и върнат отново в язовир Пясъчник

Ентусиасти от Пловдив спасиха 50-килограмов сом като събраха пари и го откупиха от риболовци, които се похвалили с улова си в социалните мрежи и имали намерение да го разфасоват.

Любителите на огромния екземпляр го транспортираха и пуснаха на свобода в яз. „Пясъчник“, съобщи bTV.

Огромната риба бързо се превръща в сензация в социалните мрежи. Николай Караколев се свързва с рибарите в опит да спаси сома:

„Попитах го каква ще бъде съдбата на рибата. Той каза: „Ше го правим на пържоли и ще го изяждаме тука компанията“. И аз му предложих да назове сума, която, ако е в нашите възможности, да я съберем и да откупим рибата“, споделя Николай Караколев, риболовно дружение „Олимпик 2002“.

От риболовното сдружение организират кампания за набиране на средства. Откликват хора от цялата страна. Докато чака спасението си, сомът е вързан с въже за сушата във водоема край Белозем.

„Рибата се връзва с въже през устата, като се внимава да не се наранят хрилете. И хубаво е да бъде по-дълго въже, да е на дълбоко, на студена вода. Понеже сега е много топло и бързо умират“, обясни Караколев.

Ентусиастите транспортират сома на 70 километра, пренасят го на ръце и го пускат на свобода в яз. „Пясъчник“.

„Най-трудното при спасяване на сома беше самото транспортиране, тъй като се иска студена вода, за да издържи по-дълго време и кислород, който да го държи жив“, казва Георги Йорданов, който е секретар на риболовното сдружение.

Спасеният сом е женски, поне 20-годишен, с неизхвърлен хайвер.

Спасителите на огромната риба обясниха, че тя може да бъде хваната отново, а който се пребори с „чудовището“ ще получи и награда. Специална маркировка ще указва, че това е сомът, а членовете на „Олимпик“ 2002″ призоваха хората да пускат улова си, за да може всички да се радват на рибата.

Снимки: bTV

Подобни статии

Top