Спасиха стотици ценности от препродажба в чужбина. Ето схемата (СНИМКИ)

Разбиха канал за износ на археологически ценности, двама са в ареста

Златни, сребърни и бронзови монети, датирани от Античността до Средновековието, както и множество други археологически предмети са спасени от препродажба в чужбина. За случая на съвместна пресконференция преди минути разказаха от Окръжна прокуратура и Областната дирекция на полицията в Пловдив, предаде репортер на Dcnews.bg.

Към момента двама са в ареста за 72 часа, предстои да им бъде поискана и най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. Единият от мъжете е пловдивчанин, той се е занимавал със закупуване на антиките от иманяри из цяла България. Другият – софиянец, пък е продавал ценностите зад граница. В схемата е установен и трети – купувач от чужбина.

 

Става дума за общо 877 ценности, но се очаква броят им да нарасне, тъй като се води разследване и в други региони на България, сред които Асеновград и Стамболийски.

Участниците в схемата са наблюдавани три месеца, а разследването е започнало след сигнал в полицията. В прикачената галерия – вижте част от спасените находки.

Подобни статии

Top