Спасиха възрастен човек под развалините на къща в Гърция, щетите от земетресението са малко

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Гърция с магнитуд над 6 по Рихтер.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, предава БТА.

По информация на генералното ни консулство в Солун земетресението е регистрирано днес в 12.16 ч. на 24 км северозападно от град Лариса и 21 км от град Еласона /област Тесалия/, като е било с дълбочина 10 км. Последвали са и три вторични труса.

Силно земетресение край гръцкия град Лариса, усети се и у нас

Земетресението е усетено в Атина и Солун, както и в други райони в западната част на страната.

Кметът на Еласона е заявил, че са започнали обследвания за щети на държавни и обществени сгради. Областният управител на Тесалия е информирал, че са дадени указания за затваряне на училищата, като са в контакт с гражданска защита за координиране на съответните действия. Извършва се обследване на държавни учреждения за нанесени материални щети.

Пожарникари спасиха мъж под разалините на сграда, но щетите от земетресението се оказаха незначителни – повредена е една къща и училище, съобщи генералният секретариат по Гражданска защита в Гърция, съобщи РИА Новости.

„Според наличната към момента информация, земетресението е причинило материални щети на къща в района на Месохори в Еласона, където успешно е извършена операция по спасяването на възрастен човек, а също и на училище в района на Дамаси в Тирнавос, Тесалия“, се казва в съобщение на генералния секретариат.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите, съобщават от БТА.

Силното земетресение в Гърция, усетено днес и в България, е било с магнитуд 6.3 по Рихтер.

Това информираха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география /НИГГГ/ на БАН, уточнявайки първоначално съобщения магнитуд на земния трус от 6.2 по Рихтер.

Както БТА съобщи преди часове, силно земетресение с първоначално измерен магнитуд 6.2 по Рихтер, повишен по-късно на 6.3 от сеизмолозите, разтърси Гърция в 12.16 часа днес. Земетресението изплаши и много хора в България. То беше усетено по високите етажи на областите Бургас, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, дори и в София, която се намира на 387 километра от епицентъра на труса, съобщиха сеизмолозите от НИГГГ на БАН.

Снимка: БТА/AP

Подобни статии

Top