Спасовден е! Ето какво се прави на този празник

На този празник гадаем каква ще е годината

Православната църква чества Възнесение Господне. Празникът се нарича още Спасовден – Денят на Спасителя. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, 40 дни след Великден.

Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос в продължение на 40 дни се явявал на своите ученици, за да беседва с тях и да проповядва учението си. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Ерусалим той се въздигнал в небесата. С това завършва и актът на човешкото спасение.

Според поверията на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. За това събота след Спасовден се отбелязва Черешова задушница.

Народните вярвания гласят също, че, ако на Спасовден вали дъжд, годината ще е богата, а реколтата обилана.

Друго народно вярване е, че само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие.

Защо булките тачат Спасовден?

Безплодната жена трябва да преспи тогава под растението росен, но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена.

На този празник имен ден имат всички, които носят имената Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир.

Подобни статии

Top