Спасяват десет туристи, блокирани в местността „Върховръх“

Тежка машина се включва в спасителната акция по спасяване на десет души, сред които има и дете, които попаднаха в плен на зимата.

Хората са там от сряда, а почистващата техника все още не може да стигне до тях. В спасяването им са ангажирани екипи от двете общини „Родопи“ и Перущица.

Снегът е много тежък, на много места има паднали големи дървета, затова пътят не може да бъде разчистен със снегорин. Днес по обед е доставена тежка верижна машина, която да започне да пробива снежната партина, обясниха от община „Родопи“

Туристите тръгнали към хижа „Върховръх“ и хотела, който се намира в местността в сряда, въпреки че в района  вече започнало да вали обилно. По пътя те били предупредени да се върнат, защото снегът започнал сериозно да натрупва. „Видях двете коли, които се качваха нагоре по пътя“, разказа Христо Терзиев,  собственик на фирма „Оазис“, ангажирана със снегопочиставането в община „Родопи“. “ Снегът започна да трупа, затова тръгнах с техниката да разчиствам. Туристите обаче ми обясниха, че искат да почиват, а аз да не се притеснявам.“

Така семействата попаднали в снежния капан. Пътят до тях е затрупан с повече от 1,5 м преспи, а снеговалежът не спира.

Хората са добре, с тях се държи връзка непрекъснато. Има храна, вода и осветление, на топло са и имат достаъчно провизии.

 

Подобни статии

Top