Спасяват първото училище в Асеновград с петиция

Асеновградчани искат да се съхрани Караалановото училище

Петиция „За незабавната реставрация и съхраняване на Караалановото училище в Асеновград” се разпространява от днес в социалната мрежа. Макар все още подписката да е подкрепена от едва 30-тина души, мнозина асеновградчани вече са направили коментари, с които осъждат състоянието на този паметник на културата от местно значение.

Повод за гражданската подписка и споделените мнения стана снимка, публикувана в групата „За по-добър живот в Асеновград”. „Просто срам и позор”, написа авторът на публикацията във Фейсбук.

„Архитектурата не е като другите  изкуства,не се възвръща, ако не се опази! Разруши ли се няма какво да радва очите и душата!”

„Тези сгради са наследство!”

„Мдам. Като го пишеш паметник на културата винаги това му се случва”

„Всеки ден минавам през нея,жалко,та това е историята на Асеновград.”

 „Аз като казвам че в общината всички като се събудят се чудят каква далавера да направят ми се смеят хората”

„Да я изкупят и възстановят. Едно музейче и готово”

„Всичко е в наши ръце, ако сме единни тогава управляващите виждат кой е шефа.”

„Имаме огромно културно наследство, защо сме толкова ограничени и не го запазваме за бъдещите поколения, а всичко е оставено да се руши, примерите са много, а това го гледам всеки ден и още повече ми е жал”, пишат в социалната група асеновградчани.

Много от тях коментират, че сградата е изключително опасна за преминаващите покрай нея.

„Когато падне някое парче от сградата и убие някой тогава ще се сетят.”

 „За съжаление само тогава има реакция ,след фаталния край .Няма такава държава!”

Оттук нататък  хората настояват Община Асеновград спешно да вземе мерки и да започне незабавен ремонт на Караалановото училище. „ Първото класно училище в Асеновград да бъде спасено! Не просто козметичен ремонт, не просто подмяна на покривната конструкция, въпреки че и това би било добре дошло и недоумяваме защо досега не се е направило – цялостен ремонт, реставрация и социализация!”

Сградата на Караалановото училище беше включена

в Инвестиционната програма на Общината още миналата година. Тогава  за ремонт на фасадата бяха планирани 50 хиляди лева, припомня авторът на петицията. „Година по-късно не само че това не се случи, но и състоянието на училището става все по-лошо.”

„Г-н Караиванов, с тези подписи тук Ви показваме, че всички ние милеем за града и неговото минало и настояваме като градоначалник и човек, застанал начело на Асеновград, обещал да направите този град по-красив, с памет за миналото и визия за бъдещето, да предприемете нужните мерки! Независимо, че имотът има и друг собственик – частно лице, вярваме, че имате нужното умение, сила и желание да договорите с него необходимия ремонт… В крайна сметка всички знаем как завършват подобни казуси – губи обществото. За да не се стига и тук до такава развръзка, докато все още има време, спасете Караалановото училище!”

Подобни статии

Top