Спектакълът „Част от колекция“ на гости в Пловдив 

„Част от колекция“ е театрално-музикален пърформанс по текстове

на Димитър Воев и среща публиката със стихове, фрагменти и песни от неговата книга “Поздрави от мен Боговете”. Припомня част от най-емблематичните песни на групата „Нова генерация“ и бунтарския дух на Воев.

Спектакълът гостува в Пловдив от 21 ч. на Сцена №2 на БезистенЪ (бившите Конюшни на царя).

„Част от колекция“ е спектакъл, който „хваща“ зрителя с вглъбеността, но и бунтарския дух на поетичното слово, с пламенното любовно чувство, но и острия сарказъм, с болката от самотата, но и с романтичният поглед към звездите. Богатството и дълбочината на поезията и музиката на Воев са поднесени с ирония на словото, красота на акустичните аранжименти (цигулка, пиано, китара, кахон, укулеле) и онези точно намерени моменти, когато актьорите слагат перука или друг реквизит и вече магията на театралността съвсем нахлува яростно в атмосферата на спектакъла.

Режисьор на „Част от колекция“ е Иван Юруков (актьор от трупата на Народен театър „Иван Вазов“). Той и участва в спектакъла, заедно с колегите си Стоян Младенов (Малък градски театър „Зад канала“), Николай Димитров (Театър „София) и Милен Апостолов (театрален композитор и диригент).

Екипът на спектакъла се познава и работи заедно от години – част са от група „Терпентина“, Николай и Стоян са били в един клас по Актьорско майсторство в НАТФИЗ – при проф. Снежина Танковска, а Иван е бил в НАТФИЗ по същото време, но в класа на проф. Стефан Данаилов. Всеки има своята лична история, свързана с творчеството на Воев и музиката на „Нова генерация“.

Животът на спектакъла „Част от колекция“ започва през февруари 2020 от една галерия в София с малко на брой зрители и много силни емоции.

Пандемията повлиява на плановете на екипа, но спектакълът се играе активно – предимно на открити сцени в различни градове в страната.

Редица вълнуващи срещи с публика е имало на необичайни места като Епископската базилика в Сандански, римските останки “Сексагинта Приста” в Русе, Ловешката средновековна крепост и др.

Димитър Воев е роден на 21 май 1965 г. в София. Той е създателят, вдъхновителят и концептуалистът на рок-група “Нова генерация” и бе художествено явление и последователен новатор, и то не само в областта на музикалния авангард. След неочакваната му смърт (само на 27 години) в неговите ръкописи са открити стотици стихотворения, писма, прозаични игри, сценарии и дори преводи на поезия.

Текстовете му звучат, сякаш ги е писал днес, в опозиция на всички онези неприятни поводи, на които ежедневно ставаме свидетели в България. Текстовете му звучат също толкова актуално, колкото през края на 80-те.

Top