Спектакълът „Концертът“ показва магията на народната музика чрез кукли

 „Концертът“ ще гастролира като част от закриващите събития за Европейска столица на културата в Матера, Италия през декември

Театралният дует Петър Тодоров, режисьор и Десислава Минчева, актриса и носител на Икар 2019, се включва в програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата с нов вдъхновяващ авторски проект.

Премиерата на кукления спектакъл  „КОНЦЕРТЪТ“  ще се състои от 19.00 часа под домакинството на директора Виктор Бойчев в Държавен куклен театър- Пловдив.

Спектакълът е насочeн към всички възрасти, но за авторите му децата си остават най-желаната публика, защото ще се запознаят с красотата на българската народна песен, разказана по един приказен начин.

Той представлява квартет от четири кукли – народни певици, които под диригентството на петата певица –  Десислава Минчева, ще пресъздадат ежедневието на българката, която стъпвайки на сцена се променя в космически глас.

В представлението са използвани музикални теми от едни от най-въздействащите български народни песни в тяхното автентично звучене. „КОНЦЕРТЪТ“ включва в програмата си песни от репертоара на  Янка Рупкина, Квартет „Славей“, ДАНПТ „Филип Кутев“, инструменталиста Недялко Недялков и др.

Творческият екип се допълва от две утвърдени в  театралната сценография имена – Ханна Шварц, кукли и сценография и Николина Костова-Богданова, костюми.

Актрисата Десислава Минчева споделя, че за ролята си в представлението тя се е доверила на вокалния педагог Пламена Седянкова, а за усвояване на движенията на ансамбъл „Родопа“, Смолян.

 

Куклите са с почти реални човешки размери. Костюмите са изработени в София в ателието на един от най-известните майстори на кукли Петър Чекуров и включват носии от шопската, родопската, кюстендилската и пиринската фолклорни области. Един от костюмите е над 100-годишен, подарък от възрастна дама.

1 2

Подобни статии

Top