Спешни медици на протест в Пловдив, искат достойно заплащане (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Спешни медици на протест в Пловдив, искат достойно заплащане (СНИМКИ/ВИДЕО)

Медиците връчиха декларация с исканията си на областния управител Ангел Стоев, за да я предаде на здравния министър д-р Асен Меджидиев

Увеличаване на основните трудови възнаграждения, обсъждане на критерии за допълнително материално стимулиране и признаване на труда им за втора категория искат в декларация до министъра на здравеопазването спешните медици от Пловдивско. Днес над 60 души, работещи в Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив и областта излязоха на протест пред Областна администрация и връчиха декаларацията с исканията си на областния управител Ангел Стоев.

На протеста бяха дошли екипи от всички 11 звена в Пловдивска област. Сред тях бяха медици от Асеновград, Карлово, Хисаря и др. Подкрепиха ги и техни колеги от Казанлък и Хасково. Спешните медици от Бургас и Варна пък изпратиха писма в подкрепа на исканията им.

Медицинската сестра Таня Стоилова от спешния екип в Карлово дойде на протеста въпреки, че е била нощна смяна. „Ние сме в системата заедно с полиция и пожарна, но при нас няма категориен труд. Заплатите ни са ниски, а натовареността на екипите е голяма. Ние от Карлово дойдохме 11 души, при нас изпълняваме и спешни и неотложни повиквания, а с два екипа е много трудно. Заплащането не е достатъчно, инфлацията расте непрекъснато. Работата на лекарите и шофьорите също е много трудна, има и много физическо натоварване. На всички трябва да се увеличи еднакво възнаграждението, защото  всички ядем едно и също, когато отидем в магазина да пазаруваме се нуждаем от едно исъщо“, категорична бе тя.

Фелдшерът Димитър Батакчиев е от спешния екип в Хисаря. Той е и синдикален лидер на организацията на спешните медици в ЦСМП-Пловдив. „Две са основните ни искания  – ниското заплащане, което получихме – 0% увеличение при лекарите и 3,6% при фелдшерите и категорията труд. Ковид добавката, която получавахме нямаше как да бъде вечна, но с премахването й възнагражденията ни паднаха. Но със сегашните заплати изпаднахме в социална изолация и финансова криза. Хората работят на две-три места в системата. Създадоха се диспропорции в заплащането като лекарите със специалност нямаха увеличения, шофьорите също, а фелдшерите сме с 3,6% или около 50 лв. Хората искат да съберат тези пари и да ги пратят на министъра. Те не стигат за нищо. Хората настояват за 4,8% увеличение, 4,9% за сестри и фелдшери върху база от минимална заплата от 710 лева. Такъв проект е изпратен до здравното министерство и от КТ „Подкрепа“.

Ето какво разказаха още Батакчиев и останалите протестиращи:

Според проф. Ростислав Костадинов, който бе дошъл да подкрепи протеста, младите специалисти – до 32 години, в системата са едва около 5%. Проучването му е отпреди 2-3 години. По думите му трудът е много тежък, заплащането е минимално, а перспектива за кариерно развитие няма.

1 2
Top