Спешни медици от Пазарджик протестират срещу бонуса от 11 ст. на минута с COVID пациент

Лекарите са написали и възражение, подкрепено от медици в цяла България

Спешни медици в Пазарджик протестират срещу методиката на изплащане на бонуса от 11 стотинки на минута за работа с COVID пациенти. Тя замени допълнителното възнаграждение от 1000 лв. на месец.

Лекарите от Пазарджик са написали и възражение, подкрепено от медици в цяла България. Според тях информацията, дадено от здравното министерство за това как ще се изплащат средствата, си противоречи. Искат и да отпадне условието за бонус за работа с пациент „само с доказан COVID-19“, предаде NOVA.

Според методиката ще се плаща само на тези, които са в пряк контакт със заразен. PCR тест като доказателство за COVID важи в определени дни. Нас ни викат или в първите дни, или в много напреднал етап – точно тогава PCR тестът не винаги е положителен, обясниха спешните медици.

„Няма как да знаем кой е болен от COVID, ходим по населените места, хората не винаги са с доказан коронавирус в линейката. Унижени и обидени сме. Не ни решават проблема тези 1000 лв., които рано или късно ще свършат. Проблемът се решава с достойно заплащане и категорията труд, която трябва да се вдигне, всичко друго е прах в очите“, категорични бяха лекарите.

Източник: „24 часа“

Подобни статии

Top