Спешно чакат пари от държавата за укрепване на свлачището под Асенова крепост

С ново писмо, адресирано до Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане община Асеновград настоява за спешно финансиране на укрепителните дейности на свлачището под Асенова крепост.

Преписката ще бъде изпратена още този месец, като в нея управата на града иска държавата да предприеме незабавни мерки, свързани с обезопасяване на района. Сумата  е размер на 400 хиляди лева,  необходима за спешно и силово укрепване и отводняване на зоната.

„Имахме кореспонденция с Министерския съвет още от септември миналата година. За съжаление до резултат не се стигна. Затова се налага да поискаме отново финансова помощ от предвидените за такава дейност средства тази година“, каза кметът д-р Емил Караиванов.

Дължината на пропадналия участък е около 50 метра, а свлачището е погълнало  половината от пътното платно. Пукнатините върху асфалта непрекъснато се увеличават, а от началото на процеса през юни миналата година обхвата на свлачището се е   увеличил с близо 20 метра.

„Очакваме да получим финансиране, защото е немислимо повече да се отлага старта  на укрепването”, коментира  Караиванов. По думите му мястото се следи непрекъснато, но има реална опасност да започне ново пропадане заради очакваните пролетни валежи и повишаването на температурите. Експертите са обезпокоени, че при по интензивни валежи има реални предпоставки земни маси да започнат застрашително да пълзят  и да блокират  пътя за Бачково и Смолян

„Ние сме обозначили района на свлачището, като мястото  е  обезопасено със сигнала лента. Извършва се и отводняване чрез поставените върху асфалта чували с  пясък.“

Ако държавата откаже да даде пари за укрепителни и възстановителни дейности Общината е готова да финансира изготвянето на работен проект и укрепителните дейности.

Регистрираните свлачища  по пътя  за Асенова крепост и селата Лясково , Яврово и Добралък от 2104-та досега  вече са седем. Инфраструктурната зона е изключително рискова, като преди селата на крепостта останаха блокирани и се стигна дори до граждански протест.

 

Подобни статии

Top