Спешно източват шест общински язовира в Асеновградско

Шест язовира

на територията на община Асеновград ще бъдат източени, заради лошо техническо състояние. Крайната мярка е за   общинските „Червен 1” и „Червен 2”, „ Пеева нива” и „Елока” в землището на село Новаково, тополовския „Старите  лозя” и водоем в село Нови извор.

Проверка на специална комисия от експерти-хидроинженери показва, че язовирите не се потенциално опасни, но не са годни за употреба.

Водоемите са с повредени приливници, не работят изпускателните кранове, има и заблатяване. Затова се налага водата в тях да бъде изпразнена.

„Язовирите на са поддържани 28 години. Не се използват за поливане и като развъдник за риба. Затова най-доброто решение е те да се източат”, коментира Димитър Анастасов, главен експерт в отдел „Строителство, благоустройство и строителен контрол“.

По думите му решението кога и как да бъдат изпразнени съоръженията ще вземе кметът на Асеновград след специален доклад.

Паралелна проверка от Комисията за надзор на язовирните стени и съоръженията към тях пък излиза с предписание за спешен ремонт на приливниците на язовир „ Нови извор”.

По препоръка на специалистите Общината трябва да извърши и почистване на стените на всички язовири от прораснали храсти и дървесна растителност.

 

 

 

Подобни статии

Top