Спешно почистват коритото на река Марица

Подготвя се проект за основното почистване на Марица от растителността и наносите

Спешни мерки предприема Община Пловдив за по-бързото премахване на дървесна и храстовидна растителност от коритото на река Марица, съобщи заместник-кметът по екология Анести Тимчев. Предвижда се в почистването да се включи по-ефективна техника, която за минути „раздробява“ новоизбуяли дървета с диаметър около 10 сантиметра.

Вече близо 10 години екип на „Градини и паркове“ се грижи за санитарното прочистване на речното корито. Поради голямата влажност обаче дърветата растат все по-бързо, а стъблата им стават все по-дебели. В специализираната бригада в момента всекидневно работят трима души. Те са оборудвани с тримери и малък шредер  (дробилка за клони). На разположение е и гумена лодка, с която да се стига до островите в реката, но от няколко години тя не може да се използва, тъй като там са израснали цели гори. Така описа ситуацията директорът на общинското предприятие Веселин Козарев.

Той предлага през есенния сезон, характерен с по-обилни количества дъжд,  да се вземе под наем голям трактор с мулчер. Срещу заплащане от около 30 хил. лв. се очаква да бъдат почистени над 170 декара от коритото на Марица, ако средствата бъдат одобрени от Общинския при гласуване на изменението на бюджета за 2021 г.

Междувременно Община Пловдив подготвя проект за основното почистване на Марица от растителността и наносите. Общо за почистването на 10 километър от реката, са необходими близо 13 млн. лева. Целият план включва три компонента –  премахването на растителността, след това на наносните отлагания и укрепване на подпорните стени, където това се налага. В обявеното пазарно проучване за първия етап на стойност 5 млн. лв. до този момент не е подадена нито една индикативна оферта от фирми, затова срокът ще бъде удължен с една седмица.  Допитването се прави съгласно Закона за обществените поръчки, след което се обявява  и самата поръчка.

Подобни статии

Top