Спешното отделение в МБАЛ-Асеновград пред закриване

Спешното отделение

към многопрофилната болница в Асеновград може да бъде закрито, заради нови изисквания на здравното министерство. Според стандарт „Спешна медицина”   лечебното заведение трябва да разкрие изцяло нова структура по ортопедия и травматология и кръвопреливен център.

Освен това почти двойно трябва да се увеличи площта на съществуващия в момента стационар. Местата за спешен преглед на пациенти от три трябва да бъдат  шест на брой, увеличен трябва да е и минималният брой легла в зоната за наблюдение. Според промените двойно повече трябва да бъде и състава на лекуващия персонал.

Новите стандарти са в сила от месец като в рамките на една година болницата трябва да се преструктурира и да започне работа по тях.

„Макар гратисният период да е достатъчно продължителен, в близките години болницата не е в състояние да приведе дейността си съобразно изискванията”, алармира управителят на МБАЛ-Асеновград д-р Иван Червенков. Той е депозирал докладна записка до местния парламент, чрез която настоява общинските съветници за становище относно начина на работа  на отделението по спешна медицина.

Ако решението за закриване се изпълни, със сигурност ще се загубят пациенти. Само за година през стационара на болницата са преминали над 8000 души, за които здравното заведение плаща над 250 хиляди лева.

Абсурдно е да продължаваме да  поддържаме структурата на собствена издръжка”, реагира д-р Червенков.

Спешното отделение беше открито преди седем години. То заема първия етаж от бившето спешно звено на болницата в града.

Подобни статии

Top