Специализираната прокуратура и ДАНС разследват шпионаж в полза на Русия - DC news

Специализираната прокуратура и ДАНС разследват шпионаж в полза на Русия

За това информира главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет.

В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция „Национална сигурност“ е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България.

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност.

От прокуратурата съобщиха също, че се разследва неправомерна разузнавателна дейност от страна на български и руски гражданин в полза на Руската Федерация. От 2016 г. до настоящия момент български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна. Българският гражданин е генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО, уточняват от прокуратурата.

О.р. генералът се разследва за координация и предаване на информацията на руския дипломат, на длъжност съветник в посолството на Руската Федерация в София.

За прикритие на неправомерната дейност са правени конспиративни срещи, използвали са се преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Разследващите извършват претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин.

„Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на РБ. Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи“, написа Гешев в Twitter.

http://

Засега няма повече информация за това разследване за шпионаж. Припомняме, че последното знаково дело за шпионаж в полза на Русия беше срещу Николай Малинов, председател на Движение „Русофили.“

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top