Специализираната прокуратура подхвана арестуваните перачи на пари и контрабандисти на цигари

Обиските и арестите продължават в столицата

Специализираната прокуратура разследва организирана престъпна група, занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари, съобщиха от пресцентъра на Главна прокуратура.  Действията на магистратите са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Пловдив, тъй като са събрани доказателства за престъпления, извършени от организирана престъпна група.

Разкриха перачи на пари и контрабандисти на цигари

Припомняме, че на 24.08.2018 г. Окръжна прокуратура – Пловдив  привлече като обвиняеми 23-ма души за държане на цигари без бандерол. Оказа се, че те работят в четири незаконни фабрики на територията на страната – в Дупница, в Горна Оряховица и в Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава  е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.

Иззети бяха всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др.

Иззети бяха още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства.

Установено бе, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.

Оставиха в ареста 19 души от фабриките за нелегални цигари

Към настоящия момент двама от задържаните са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четирима са с мярка „домашен арест“.

Обвинение за собственика на цеха, от който са били зареждани фабриките за нелегални цигари

В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са били сред арестуваните първоначално от прокуратурата под тепетата и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.

Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна извършването на  претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели на територията на столицата, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Top