Специализираният наказателен съд отново остави Нено Димов зад решетките.

Защитата поиска по-лека мярка за неотклонение, но бе потвърдена досегашната

Съдът остави в ареста бившия министър на екологията и водите Нено Димов по искане на Специализираната прокуратура днес. Съдебният състав отказа да измени мярката за неотклонение на Димов с аргумента, че към момента не са настъпили нови обстоятелства, които да разколебават обоснованото предположение Димов да е извършил престъпленията, за които е обвинен.

Според съдиите не е намалял и интензитетът на опасността да извърши ново престъпление, ако му бъде определена по-лека мярка за неотклонение.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд. Защитата на Димов беше категорична, че ще обжалва.

„Прокуратурата не посочи нито едно сериозно основание, на което трябва да продължи задържането. Посочи декларативно, че може би щяло да има други действия, може би щели да разпитват свидетели, може би щял да им въздейства и съдът прие същото. От един месец нищо не се прави във връзка с обвинението срещу Нено Димов. Няма какви свидетели да се разпитват, защото него не го обвиняват за престъпление, което ще се доказва със свидетели, а за действия като министър – те се вършат с правни актове“, коментира и адвокатката на бившия министър Ина Лулчева, цитирана от DarikNews.

Припомняме, че Димов е обвинен за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата той съзнателно е допуснал предприятията в региона да получават вода за сметка на битовите абонати.

Подобни статии

Top