Спецполицаят, задържан с 31 афганци на магистралата край Пловдив, и друг път превозвал бежанци - DC news

Спецполицаят, задържан с 31 афганци на магистралата край Пловдив, и друг път превозвал бежанци

Имал кредит, който трябвало да изплаща

Полицаят, задържан на 119-я километър на АМ „Тракия“ за каналджийство, е бил от специализираните полицейски сили на СДВР. Това съобщи на брифинг днес районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. При задържането му той казал на ченгетата, че и друг път е превозвал мигранти. Правел го, защото имал кредит, който трябвало да изплаща.

Служителят на реда бил задържан около 8.30 ч. тази сутрин. Когато го спрели той бил с полицейска униформа.

Арестуваха двама каналджии на АМ „Тракия“ край Пловдив, единият е полицай

Униформеният е от Перник, от около 3 години работи в полицията. След като бусът му бил спрян за проверка, понеже нямало видимост вътре в него, колегите му го попитали какво превозва, но той не можал да даде смислени обяснения. Легитимирал се обаче със служебна карта, вероятно считайки, че по този начин ще отклони проверката на буса.

Във возилото били установени 31 мигранти, всички на видима възраст между 20 и 30 години, само мъже, в добро здравословно състояние. Те се определили като афганистанци. В момента разследващите ги разпитват.

По случая е образувано следствено дело.

Според разследващия следовател афганистанците казали, че са дали по 4000 лири (около 400 лв. в български пари) да бъдат превозени през страната. Те били натоварени в близост до Бургас и са превозвани към Сърбия, като е трябвало да бъдат оставени в близост до границата и след това вероятно да бъдат превозени с друг автомобил.

„Недопустимо е полицейски служител, в една такава ситуация, при която са загинали четирима негови колеги в страната, да прояви такава дързост и да участва в такова престъпление, като подпомага мигранти да преминават през страната“, категоричен беше районният прокурор на Пловдив. Той допълни, че извънпроцесуално униформеният е казал, че съжалява. Полицаят обяснил също, че до 31 декември бил в болнични и трябвало да се яви на работа на 6 януари, като в момента на извършване на деянието не е бил на работа.

Арестуваният за каналджийство на магистралата полицай е от СДВР

Предстои да му бъде повдигнато обвинение за противозаконно подпомагане чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, като се използва моторно превозно средство. Предвижданото от закона наказание е от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 20 000 лева. След като му бъде повдигнато обвинение, полицаят ще бъде задържан за 72 часа и ще бъде весено искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“.

„Тепърва след привличането му ще разберем дали и ще се възползва от възможността си да дава обяснения„, каза още Грошев.

В другия случай, който е от тази нощ,

е задържан бус „Форд транзит“, пълен с 25 афганистанцици – мъже. Шофьорът е бил разпитан. В хода на проведената беседа е направил самопризнания, съобщи зам.-районният прокурор Атанас Илиев.

Пред разследващите задържаният 35-годишен мъж от Харманли обяснил, че преди около две седмици се запознал с двама турски граждани, които му предложили работа – да превозва бежанци срещу заплащане. Той се съгласил. На 1 януари се срещнали и турците му казали, че във вчерашния ден ще превозва група с мигранти. Задържаният се срещнал с  мигрантите в района на едно бургаско село и ги натоварил в буса. На 120я километър на магистралата е бил заловен. Обяснил, че посоката на движение на мигрантите – също афганистанци, била към Европейския съюз през Сърбия. Договорката била да бъдат транспортирани до Сливница.

Според договорката поръчителите са му заплатили вчера 5000 лв. за превоза, но при рпеброяването се оказало, че парите са 4800 лв. Те са иззети и предадени доброволно по делото като веществено доказатлество. Предстои след около час да бъде привлечен като обвиняем и да бъде задържан с прокурорско постановление за 72 часа. След това ще бъде внесено искане в съда за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“, посочи прокурор Илиев.

По случая вече са разпитани 9-10 мигранти.

Според районния прокурор Чавдар Грошев случаите на каналджийство на територията на Пловдивска област рязко са се увеличили.

Докато за 2021 година делата са били 20, то за миналата – 2022 година, техният брой е бил 53. „По всички дела лицата са били осъдени, нямаме нито една оправдателна присъда“, подчерта Грошев.

„Вероятно заплащането провокира все повече лица да предприемат такава престъпна дейност. „По АМ „Тракия“ много често залавят такива трафиканти, но има и такива, които преминават през други части на страната. Преди време ви уведомихме за няколко случая, преминаващи през подбалканската линия. В Карлово също имахме случаи, така че опитват отвсякъде в страната. Вероятно е доста доходоносна работа“, коментира районният прокурор.

Засега няма информация двата случая да имат нещо общо помежду си, но и това ще бъде проверено, поясни Атанас Илиев. Досега общото, което прави впечатление е, че са натоварени от района на едно и също село в Бургаска област, пътували са в една посока. Предстои да бъдат иззети и видеозаписи от камерите на АПИ, за да се проследи откъде са минали автомобилите, имало ли е други автомобили, които са ги придружавали и т.н.

Подобни статии

Top