Спецпрокуратура с разследване по материалите от ОЛАФ за закупуване на автомобили от МВР

Материалите са присъединени към досегашно досъдебно производство за търговия с влияние

Специализираната прокуратура е прибавила получените материали от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за разследване, относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи, към образуваното по-рано досъдебно производство за възможна „търговия с влияние“. Това съобщиха тази сутрин от пресцентъра на прокуратурата. Единият от разследваните по това дело е секретарят на президента Пламен Узунов.

Припомняме, че вчера се разрази поредният скандал около секретаря на президента Румен Радев – Пламен Узунов, който през 2017 г. беше вътрешен министър в служебния кабинет, назначен от държвания глава. Според изнесените първоначално данни, той е заподозрян в корупция, тъй като сделката със закупуването на автомобилите е била сключена, докато е бил министър.

ОЛАФ уличи в корупция секретаря на президента по антикоруция Пламен Узунов

Впоследствие от президентската институция изпратиха опровержение, от което се разбира, че сделката е сключена след приключване на мандата на Узунов.

Договорът за полицейските коли не бил сключен от Пламен Узунов, а след мандата му

Ето какво съобщават от Специализираната прокуратура:

На 06.01.2021 г. Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност“ за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Съгласно чл.127, ал.1 от НПК, получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства.

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения по чл.321,ал.6 от НК и по чл.282,ал.2 от НК. Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и  извършени корупционни и длъжностни престъпления. Именно това обуславя обединяването на получени материалите от ОЛАФ към делото за „търговия с влияние“.

По досъдебното производство активно се извършват действия по разследването, с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите (чл.127, ал.2 от НПК).

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на ПРБ е информирана и Европейската прокуратура.

Подобни статии

Top