Спецпрокуратурата иска Нено Димов да остане за постоянно в ареста, обвиниха бившия министър в безстопанственост

Бившият министър на екологията остава в ареста за 72 часа

На брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов изнесоха информация във връзка с проведените действия по разследване в Перник и Министерството на околната среда и водите,предава Нова ТВ.

„Във вчерашния ден пристъпихме към реализация на досъдебно производство, касаещо водната кризата в Перник. Бяха извършени много процесуално-следствени действия за установяване на виновните лица за нея”. Това заяви административният ръководител на Специализирана прокуратура Димитър Петров.

„В хода на разследванеото е установено, че водният ресурс на язовир „Студена” значително е намалял до „мъртъв обем” на язовира, при който не може да бъде осъществявано водоподаването”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Язовир „Студена” е държавна собственост и се управлява от МОСВ. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото на водата значително е намаляло, за което ВиК дружеството непрекъснато е уведомявало Общината, както и министерството. Министърът е този, който ежемесечно е управлявал графика”, каза още тя.

„Установено е, че министърът, в разрез със закона за водите, е разрешавал ползването на водните ресурси на определени дружества. Според прокуратурата той е нарушил служебните си задължения. Той е издавал разрешителни за промишлени използвания на водните ресурси на язовир „Студена”. По този начин той е довел до значителни щети, което пък е довело до намаляване на питейната вода за жителите на град Перник”, посочи Сийка Милева.

Нено Димов подаде оставка като министър

„Наказателното производство е образувано преди месец. Предмет на проверка са и всички действия по ремонта на язовирната стена на язовир „Студена”. Изследва се цялата деятелност на всички длъжностни лица от ВиК дружеството. 50% от него се държат от лица от МРРБ. На този етап от събраните доказателства считаме, че има престъпно деяние – умишлена безстопанственост. Наказанието е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Министърът на околната среда и водите умишлено е разрешавал тази дейност”, категоричен бе наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

1 2

Подобни статии

Top