Спецпрокуратурата обвини шефката и юриста на Басейнова дирекция и общински съветник

Старейшина от община „Марица“ с обвинение за участие в престъпна група

Общо трима души са с повдигнати обвинения след специализираната акция в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив, съобщи прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев, съобщи DarikNews.

За участие в организирана престъпна група вече за задържани директорът Цветелина Кънева, главният юрисконсулт на държаното учреждение, както и общински съветник от община Марица, Пловдивско. Това е съветникът от ВМРО-БНД Георги Какалов, научи DCNEWS.

От държавното обвинение съобщиха, че разследването по случая е започнало през месец февруари тази година. От събраните данни става ясно, че групата е действала от пролетта на 2018 г. до настоящия момент. Членовете ѝ са измислили хитър начин за печелене на лични облаги чрез издаване на разрешителни по Закона за водите.

Дирекцията започнала масирани проверки на животновъди, които оглеждали патици, както и за незаконни сондажи. При констатирани нарушения групата „насочвала“ нарушителя към конкретна фирма, която да узакони нередовните документи. Цената за това обаче била в пъти по-голяма от тази, която другите фирми в района определяли. Обикновено цената за тази услуга е около 3 хил. лева, но препоръчаните фирми взимали по 8 хил. лева. Разликата в парите се разпределяла между тримата участници в групата.

Наред с това са установени и много други случаи, при които служители на дирекцията били връщани от проверка. Прокуратурата е установила и такива, при които на служители им било указвано да не вписват констатирани нарушения.

От държавното обвинение поясниха, че кръгът на обвиняемите лица по случая може да бъде разширен.

Припомняме, че пловдивският общински съветник Стефан Послийски също бе привикан в Специализираната прокуратура по случая, но впоследствие се оказа, че е привлечен като свидетел. Пред DCNEWS днес Послийски отказа всякакъв коментар по делото.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top