Спецпрокуратурата с обвинителен акт за шпионаж срещу лидер на политическа партия

Изправят на съд Николай Малинов от „Възраждане на Отечеството“

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу лидера на Национално движение „Русофили“ и партия „Възраждане на Отечеството“ Николай Малинов за шпионство, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Обвинението е, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

Припомняме, че през 2019 г. специализираната прокуратура обвини Малинов в шпионаж за две организации – Общество „Двуглав орел“ и Руския институт за стратегически изследвания. Според ПИК тогава директно са били споменати имената на двама руснаци – бизнесмена Константин Малофеев и пенсионирания генерал от бившата КГБ Леонид Решетников. Разследавщите тогава огласиха и доказателства, сред които докладна записка за „необходимата геополитическа преориентация на България“, подписана от Малинов.

В хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск,  изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.

Досъдебното производство бе образувано с постановление на прокурора.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top