Спецпрокуратурата с протест срещу паричната гаранция на мъжа, поругал трибагреника в Стара Загора

Искането за по-тежка мярка ще се гледа в четвъртък

Наблюдаващият прокурор по делото е внесъл протест срещу решение на Специализирания наказателен съд от 12 ноември 2020 г. да освободи Михаил Михайлов от ареста срещу мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 1000 лв.

Припомняме, че Михайлов, представящ се за журналист от Стара Загора, уринира върху българското знаме с високо вдигнат юмрук в знак на протест. Оскверняването на националния символ е заснето на кратко видео, което той публикува в YouTube.

Михайлов е известен в Стара Загора със скандалните си видеа в интернет срещу местната управа, свой съсед и премиера Борисов. Той сам се представя като редактор на “Гласът на Стара Загора”, но такова име носи единствено Фейсбук страница, която управлява. Сайтът, който е поддържал, вече не е достъпен. Казва, че е журналист на свободна практика и предимно се занимава с канала си в YouTube.

Михаил Михаилов е привлечен като обвиняем за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост (престъпления по чл. 108, ал 2 и чл. 325, ал.2 от НК).

Полиция и прокуратура подхванаха мъж, уринирал върху националния флаг

Досъдебното производство срещу него е образувано в началото на ноември 2020 г. Михайлов е обвинен, че на 7 септември 2020 г. на неустановено място в гр. Стара Загора уринирал върху знамето на Република България, заснел това на видео и същия ден го публикувал в интернет.

На 1 ноември 2020 г. в социалните мрежи се появява нов видеоклип, на който се вижда как същият мъж пак уринира върху българския трибагреник, но на 60-ина метра от оградата на специализираното правосъдие на ул. „Черковна“ 90 в София.

Михаил Михайлов е издирен и на 10 ноември 2020 г. е задържан.

Това не е първото му подобно деяние.

За същите престъпления той е привлечен към наказателна отговорност още през 2018 г. и е осъден на 18 юли 2019 г. от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Тогава Михайлов е признат за виновен в това, че на 29 май 2018 г. пред Съдебната палата в София е запалил българското знаме, уринирал върху него и заснел действията си, а на 2 юни 2018 г. публикувал видеоклипа в интернет.

Съдебно-психиатрична експертиза по делото е показала, че обвиняемият не страда от психическо разстройство, осъзнава действията и постъпките си и може да носи наказателна отговорност.

В протеста на Специализираната прокуратура за промяна на мярката за неотклонение на Михаил Михаилов се посочва, че с действията си той е демонстрирал явно неуважение към държавните символи. Другите аргументи са, че има опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Следствените действия по новото досъдебно производство на Специализираната прокуратура продължават с експертизи, разпити на свидетели и др. Предстои протестът й срещу пускането на Михайлов от ареста да бъде разгледан в четвъртък от състав на Апелативния специализиран наказателен съд.

Снимка: YouTube

Подобни статии

Top