Спипаха 16-годишен ало измамник за удар от 76 000 лева

В резултат на съвместни действия, предприети от служители на сектор „Измами“ към ГД „Национална полиция“, ОДМВР – Търговище и ОДМВР-Велико Търново, на 19 януари в Търговище е задържан участник в телефонна измама за крупна сума.

Същия ден 66-годишна жена от Търговище получила обаждане на стационарния телефон в службата си от мъж, представил се за полицейски служител. Той ú обяснил, че ако предостави наличните си пари на извършители на измама, които вероятно ще ú позвънят, ще помогне на полицията да ги задържи.

Уверил я, че веднага след това сумата ще ú бъде върната. Вярвайки че помага, жената изтеглила от сметката си в банка 76 000 лева, поставила ги в найлонов плик и ги оставила на указаното в телефонен разговор място – в непосредствена близост до кошче за смет на детска площадка в междублоково пространство в централната част на града.

Около 15 часа непосредствено след прибиране на плика с парите, полицаите задържали младеж, въпреки опита му да избяга. Установена е самоличността му – 16-годишен от Търговище, с регистрация за наркотици. Наложена му е полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Работата по документиране на престъплението продължава под ръководството на прокурор от Районната прокуратура – Търговище.

Проверява се съпричастността на задържания към още една измама, осъществена отново в Търговище – в началото на този месец по същия сценарий е била въведена в заблуждение 77-годишна самотно живееща жена от града. Тогава тя хвърлила през терасата на жилището си 1600 лева.

Подобни статии

Top