Спипаха 41 мигранти от Афганистан и Йордания на АМ „Тракия“ (СНИМКИ)

Мигрантите са задържани в РУ-Раковски, отивали към София

41 мигранти са задържани тази сутрин на 136-я километър на АМ „Тракия“ в посока София, съобщи на брифинг началникът на РУ-Раковски Пламен Иванов. Той разказа, че около 7.15 ч.  патрул на Магистрална полиция установява спрял аварийно микробус автомобил „Пежо Боксер“. Шофьорът на буса се опитвал да смени една от спуканите гуми на буса. При разговор с него водачът признал, че превозва 41 души без български документи за самоличност, които самият той определил като бежанци.

При последвала проверка в товарния отсек са открити 38 души, а трима от тях били на предната седалка. Всички са мъже на възраст между 20 и 30 години, по думите им 40 от тях са от Афганистан, а единия е йорданец, допълни Пламен Иванов.

Той съобщи, че всички мигранти са във видимо добро здравословно състояние, а по случая продължава да се работи. Те не знаят български и говорят диалект, за който било трудно да бъде открит преводач. Обяснили на полицаите, че  искат да отидат до София.

Шофьорът е 39-годишният С.К., криминално проявен, разпитите му продължават, той е задържан за 24 часа по Закона за МВР. Той е от свиленградско село и е осъждан за различен тип престъпления. Към момента продължава работата и с мигрантите, като се уточнява как са преминали границата. Осигурени са им храна и дрехи. Предстои да се уточни къде ще бъдат настанени. Понастоящем те се намират в РУ-Раковски, а след приключване на следствените действия ще бъдат настанени в Миграционен център.

По случая под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281 ал. 2 (за това, че шофьорът е транспортирал повече от едно лице в границите на страната с МПС). Наказанието, което предвижда законът, е лишаване от свобода от 1 до 6 години, както и глоба от 5 до 20 хиляди лева, съобщи зам.-районният прокурор и говорител на Районна прокуратура – Атанас Илиев.

Предстои да се изясни откъде идват всички 41 мигранти. Въпреки че делото е образувано преди няколко часа, е изяснено, че шофьорът е взел чужденците от къща в село в Свиленградско и срещу обещано му заплащане е трябвало да ги транспортира до бензиностанция в района на София.

1 2

Top