Спипаха абитуриенти в гонка на Асеновградско шосе (ВИДЕО) - DC news

Спипаха абитуриенти в гонка на Асеновградско шосе (ВИДЕО)

На мястото – в близост до КЦМ, имало струпани и зрители

Петима души ще се изправят пред съда в Пловдив на 25 май, обвинени за хулигански прояви по време на шофиране. Те били засечени да участват в гонка на Асеновградско шосе до КЦМ на 20 март, между 21,30 ч. и 22,00 ч., съобщи районният прокурор Чавдар Грошев. Единият от участниците е непълнолетен, тримата са абитуриенти, а петият е на 30 години. От прокуратурата уточниха, че петимата, участвали в гонката на пътя за Асеновград са предадени на съд.

Единият от шофьорите е задържан на място, а другите са установени в последствие – съобщи шефът на Пътна полиция Йордан Милушев, който лично е участвал в акцията. Той разказа, че по пътя имало струпани зрители, а гонката била съпроводена със силно форсиране на двигателите. Участниците в гонката били застанали успоредно на платното за движени с колите си. Първите двама участвали в нерегламентирането състезание с товарен автомобил, марка „Рам“, и лек автомобил, марка „Мерцедес“, а вторите – с леки автомобили – „Хонда Сивик“ и „Фолксваген Голф“.  Петият обвиняем бил рефер, който подавал сигналите за стартиране на състезанието.

„С поведението си на пътя те са създали опасност не само за себе си, но и за намиращите се наблизо хора. Те са останали възмутени и притеснени от нарушаването на обществения ред, което е недопустимо и е създавало предпоставки за възникване на произшествие“, допълни още прокурор Грошев. Той припомни, че наказателната отговорност по чл. 325 ал.3 от НК – за хулиганство на пътя, е лишаване от свобода до 5 години и лишаване от права.

Както DCNEWS съобщи още предната седмица двама абитуриенти са извършили дрифт пред свои съученици. Те са въртели гуми близо до училищния двор. Сигналът е подаден на 112, но не е ясно кой го е подал.

Дрифтъри от Садово се озоваха ареста на РУ-Асеновград

Районният прокурор апелира към абитуриентите да не участват в дрифтове, да спазват правилата за движение по пътя и да не се подават през прозорците на автомобилите по време на абитуриентските балове, защото това е предпоставка за инциденти. Той предупреди да се спазват правилата за движение по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове.

„Оставете еуфорията! Една необмислена постъпка може да доведе до неблагоприятни, а в някои случаи и до фатални последици“, каза прокурор Грошев. Той напомни, че водачите, които шофират след употреба на алкохол над 1,2 промила или наркотици подлежат на наказателна отговорност, като в повечето случаи прокуратурата внася делата срещу тях в съда в рамките на бързото производство т.е. за 7 дни.

 

Снимка: iStock
Top