Спипаха иманяри с над 1500 старинни монети, една от които много ценна (СНИМКИ)

По разследването срещу иманярите са работили и пловдивски полицаи и следователи

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група за незаконно придобиване, държане и предлагане на предмети с белезите на културно-исторически ценности. Обвинения са повдигнати и на двама иманяри (т.нар. копачи), които са предлагали находките си на участници в групата.

Петимата обвинени са задържани на 16 септември 2020 г. вечерта при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора и ръководството на прокурор и следователи от отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура в Свиленград, Харманли, Пловдив и София.

В хода на действията по разследването в жилища, тавански помещения и автомобили, ползвани от задържаните, са намерени и иззети над 1500 старинни монети, сред които и златна с висока стойност-Кизикен (от времето на владетеля Антиох IX Кизикен, управлявал от 114 до 96 г. пр.Хр. – б.р.), стотици предмети с белези на културно-исторически ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред.

1 2

Top