Спипаха шестима в Пазарджик за търговия с ментета, четирима от тях остават зад решетките (СНИМКИ) - DC news

Спипаха шестима в Пазарджик за търговия с ментета, четирима от тях остават зад решетките (СНИМКИ)

Те търгували с реплики на маркови стоки, сред които дрехи, обувки, парфюми и дори часовници

Окръжна прокуратура–Пазарджик повдигна обвинения на шестима души, сред които две жени за участие в организираната престъпна група за пране на пари и продажба на ментета. Като обвиняеми са привлечени А.Е., на 43 г., Е.Е., на 41 г., 42-годишната Л.А., 40-годишната А.Л., М.Г., на 33 г., и А.Д., на 63 г.

43-годишният мъж е от кв. „Изток“, а останалите са неговата съпруга, брат и сестра, които са задържани в ареста, след провеждането на мащабната операция по задържането на внасяни от Турция стоки – реплики на световни марки за дрехи, обувки и парфюми. Това съобщи на пресконференция в Пазарджик окръжният прокурор Албена Кузманова. Брифингът бе съвместно със зам.- окръжния прокурор Живко Пенев и началникът на сектор БОП в Пазарджик Иван Иванов.

Спецоперацията е проведена на 14 март на територията на област София и област Пазарджик от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГД БОП и секторите БОП в Пазарджик и Пловдив, под надзора на Окръжна прокуратура – Пазарджик.

При акцията са били извършени над 20 претърсвания и изземвания в жилища, складови помещения и автомобили в различни градове и села на територията на двете области. Иззети са около 5000 броя артикули – реплики на маркови стоки – дрехи, обувки, колани, часовници, чанти, парфюми, портфейли и др. Те са били поставени в кашони и други опаковки, готови за транспортиране в чужбина.

Ментетата били пласирани в Западна Европа

До момента е установено, че стоките са пристигали от Турция с автобуси, които превозвали пътници, а в България на определени места са били пренареждани и опаковани. Впоследствие чрез спедиторски фирми са били изпращани в държави от Западна Европа – Германия, Франция, Австрия, където били продавани на физически лица. Според събраните до момента доказателства, парите, получени от продажбата на репликите на марковите стоки и аксесоари, са влагани в закупуването на имоти и автомобили в България. Организираната престъпна група е осъществявала дейността си през последните шест месеца.

С постановление на наблюдаващия прокурор четирима от участниците в групата са задържани за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Пазарджик да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.  Другите двама обвиняеми са с взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 2000 лева за всеки един от тях.

Подобни статии

Top