Спипаха шофьор да лети със 128 км/ч. в Пловдив, полицията глоби над 100 таксиджии - DC news

Спипаха шофьор да лети със 128 км/ч. в Пловдив, полицията глоби над 100 таксиджии

900 лв. глоба за джигита

Полицията провери стотици таксита в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР. По време на акцията са извършени проверки на 254 водачи на таксиметрови автомобили, установените нарушения са 103. Съставени са 27 акта и 76 фиша.

При проверките е установен водач, шофирал след употреба на алкохол. Техническо средство е отчело концентрация от алкохол от 0.58 промила. Друг от проверените не е изпълнил разпореждане на контролен орган, като при последвалата проверка е установено, че водачът е извършвал таксиметрова дейност без необходимите за целта документи.

Трима са санкционираните водачи на таксита, които са използвали мобилни телефони по време на движение. В 16 от случаите при проверка е установено, че водачите не използват обезопасителен колан, за което е взето отношение по Закона за движение по пътищата от контролните органи.

Три от проверените таксита са били технически неизправни, за което са също са съставени актове. Установени са и двама водачи, извършвали превоз срещу заплащане, които шофират с нередовни пътни документи. Два са актовете по чл. 190 от Закона за движение по пътищата, за което е наложена принудителна административна мярка – временно отнемане на свидетелствата за управление до заплащане на дължимите глоби.

16 от съставените фишове на водачи на таксиметрови автомобили са за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри. 25 са санкционираните за неправилно паркиране и престой на необозначени за това места, а 7 за установени технически неизправности. 10 са фишовете за нередовни пътни документи, а извършените други нарушения на Закона за движение по пътищата са 18.

Общо 743 констатирани нарушения по време на акцията

Общо 641 проверки на водачи на автомобили са извършени само за 5 часа от пътните полицаи, а констатираните нарушения са 743. Съставени са 71 акта, наложени са 182 глоби по фиш. Заснетите нарушения на скоростните режими са 492.

При извършените 387 броя проверки на водачи на МПС, които не извършват таксиметрова дейност, са констатирани 640 нарушения и е образувано 1 бързо производство за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества. Съставени са 44 акта и 106 фиша, от които 1 акт на водач без необходимата правоспособност, 13 акта за използване на мобилен телефон по време на движение и 19 акта за неизползване на обезопасителен колан. В два от случаите са констатирани технически неизправности по превозните средства.

5 са водачите, на които са съставени актове за нередовни пътни документи, а спрямо трима за неплатени глоби за стари нарушения е приложена принудителна административна мярка – временно отнемане на шофьорската книжта до заплащане на дължимите глоби. На водачите на МПС са съставени 47 глоби с фиш за неспазване на пътни знаци и извършване на неправилни маневри. 31 са съставените фишове за неправилно спиране и престой, а 15 – за нередовни пътни документи. 13 са случаите на водачи, управлявали превозни средства без задължителната застраховка гражданска отговорност.

В хода на акцията са фиксирани 492 нарушения на скоростните режими.

За времето на проверката камерите на пътна полиция са заснели 6 водачи да се движат със скорост над 100 км /ч при максимално допустима 50.

На Пазарджишко шосе е заснет водач на МПС да се движи със скорост от 128 км.ч при максимално разрешена скорост за движение в населено място от 50 км.ч. За установеното нарушение на водача ще бъде наложена санкция в размер на 900 лв., лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца и отнемане на 12 контролни точки.

По време на акцията са връчни 117 броя електронни фиша на водачи и пътници в проверените автомобили.

Подобни статии

Top