Спипаха трима трафиканти край Пловдив, превозвали 21 афганистанци - DC news

Спипаха трима трафиканти край Пловдив, превозвали 21 афганистанци

Двама от превозваните нелегални мигранти били на възраст под 16 години

Пловдивската прокуратура повдигна обвинения на трима души за трафик на афганистански бежанци през страната, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Тримата трафиканти са арестувани преди два дни – на 20 юни, на магистрала „Тракия“ в района на Пловдив. Те превозвали 21 афганистанци.

Районната прокуратура привлече като обвиняеми 36-годишният Ш.Д., Х.Х., на 33 г., и М.М., на 27 г., за това, че в съучастие, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали чрез осигуряване на транспорт на 21 граждани на Афганистан да преминават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторни превозни средства и две от лицата не са навършили 16-годишна възраст.

Наказанията, които законът предвижда за това престъпление, са от една до шест години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 000 лева. Превозните средства, ползвани при извършване на престъплението, ще бъдат отнети в полза на държавата, ако са принадлежали на извършителите или са им предоставени доброволно.

На 20 юни 2022 г. около 9,35 часа на автомагистрала „Тракия“ край гр. Пловдив, полицейски служители спрели за проверка товарен автомобил „Ситроен Джъмпер“, управляван от Ш.Д. Те установили, че в товарния отсег на колата се намирали 21 чужденци – граждани на Афганистан, без документи за самоличност, всички мъже. Двама от тях били на възраст под 16 г. Малко по-късно на автомагистрала „Тракия“, в района на пътен възел „Гелеменово“, бил спрян и лек автомобил, марка БМВ, който се движел като пилотен. В него били установени лицата М.М., водач на колата, и Х.Х., пътник.

Тримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура – Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Чуждите граждани са настанени в Миграционен център.

Снимката е илюстративна

Подобни статии

Top