Спипаха украинец край Кърнаре, превозвал с бус 9 сирийци - DC news

Спипаха украинец край Кърнаре, превозвал с бус 9 сирийци

Сред тях е имало и 13-годишно момче

Служители на пловдивската полиция заловиха украински гражданин, превозвал незаконно мигранти по Подбалканския път.

Около 1.30 ч. вчера, на изграден контролно-пропускателен пункт край с. Кърнаре,  екип на РУ-Карлово спрял микробус с варненска регистрация. Проверката установила, че превозното средство се управлява от 28-годишен украински гражданин с предоставена временна закрила у нас. Заедно с него пътували 8 млади мъже и 13-годишно момче, всички преминали нелегално границата на страната ни без документи за самоличност.

При беседите мигрантите посочили, че са от сирийски произход и се качили в автомобила в района на Бургас, за да пътуват до София. От сектор „Миграция” е създадена организация деветимата да бъдат транспортирани до център за настаняване на бежанци.

Срещу шофьора е започнато бързо производство за подпомагане на чужденци да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона. Допълнително е образувана и предварителна проверка за притежание на малко количество марихуана.

С постановление на Районна прокуратура – Пловдив трафикантът е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа. На 28-годишния украинец с инициали С.К., на когото е предоставена временна закрила у нас, е повдигнато обвинение за това, че а 30.08.2022 г., в с. Кърнаре, обл. Пловдив, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно е подпомогнал чужденци – 9 граждани на Сирия, да пребивават и преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на лек автомобил, марка „Форд Транзит“ и по отношение на повече от едно лице и на лице ненавършило 16 г. – 13-годишно момче.

Украинецът  е с обвинение и за намерената у него марихуана.

Действията по разследването продължават.

Снимка: ОДМВР-Пловдив

Подобни статии

Top