Спират движението в участък от бул. „Руски“, 5 автобусни линии с временен маршрут - DC news

Спират движението в участък от бул. „Руски“, 5 автобусни линии с временен маршрут

От „Градини и паркове“ ще оформят короните на дърветата“

Движението на моторни превозни средства в западното платно  на  бул. „Руски” в отсечката от ул. „Гладстон” до кръговото кръстовище при Централна гара се спира утре от 07:00 до 15:00 часа. Това се налага, тъй като екипи на „Градини и паркове“ ще оформят короните на дърветата,  напомнят от ОП „Организация и контрол на транспорта“.

Маршрутът  на автобусите  по  линии №6, 12, 16, 18 и 116  от градския транспорт се променя, както следва:

Линия №6 (кв. „Изгрев“ – кв. „Прослав“): бул. „Руски” – спирка №167 – Бунарджика, наляво по ул. „Гладстон”, надясно по ул. „Авксентий Велешки”, надясно по бул. „Христо Ботев”, колелото на Централна гара, надясно по бул. „Васил Априлов“, спирка №327 – срещу кино „Гео Милев“, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.

В обратна посока маршрутът не се променя.

Линия №12 (ИЗК „Марица” – ул. „Юндола”): бул. „Руски” – спирка №167 – Бунарджика, наляво по ул. „Гладстон”, надясно по ул. „Авксентий Велешки”, надясно по бул. „Христо Ботев”, спирка №188 – срещу Централна гара, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.

В обратна посока маршрутът не се променя.

Линия №16 (кв. „Гагарин” – бул. „Александър Стамболийски”): бул. „Руски” – спирка №167 – Бунарджика, наляво по ул. „Гладстон”, надясно по ул. „Авксентий Велешки”, надясно по бул. „Христо Ботев”, спирка №188 – срещу Централна гара, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.

В обратна посока маршрутът не се променя.

Линия №18 (Хангарите – завод „Устрем”): бул. „Руски” – спирка №274 – срещу „Пловдивинвест”, ляв завой по бул. „Шести септември”, спирка №118 – срещу площад „Съединение”, десен завой по бул. „Цар Борис III Обединител”, спирка №10 – „Тунела-север” (запад), спирка №11 – „Тунела-юг” (запад), спирка №12 – хотел „Тримонциум”, спирка №13 – ПУ „Паисий Хилендарски”, наляво по бул. „Христо Ботев”, спирка №338  – срещу Военна болница, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.

В обратна посока маршрутът не се променя.

Линия №116 (ул. „Крайречна” – Митницата): бул. „Руски” – спирка №167 – Бунарджика, наляво по ул. „Гладстон”, надясно по ул. „Авксентий Велешки”, надясно по бул. „Христо Ботев”, спирка №188 – срещу Централна гара, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.

В обратна посока маршрутът не се променя.

Екипи на „Градини и паркове“ ще оформят короните на дърветата в западната част на отсечката от ул. „Гладстон“ до кръговото кръстовище при Централна гара. Това става след пълно фитосанитарно обследване на дърветата от експертна комисия.

„С оформяне на короните ще олекотим дърветата, така че да се намали вероятността от инциденти, които да застрашат безопасността на хора, автомобили и инфраструктура. Ще отстраним много сухи клони, които има риск да паднат и нанесат щети“, коментира директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев.

Той изтъкна, че всички намеси по „Руски“ се правят с изключително внимание, тъй като булевардът е паметник на градинско–парковото изкуство. Оформен през 1929 г. като една от основните пътни артерии на Пловдив, през пролетта на 1931 г. там са засадени 600 чинара.

Според експерти с дългогодишен опит в общинското предприятие част от 90-годишните чинари не са в добро състояние. Сред причините за това са както интензивният автомобилен трафик, така и последният голям пътен ремонт на булеварда, който е нанесъл щети върху кореновата система на дърветата.

„Над 100-годишните чинари по ул. „Иван Вазов“ са в много по-добро състояние в сравнение с тези по „Руски“, тъй като по емблематичната пловдивска улица досега не е имало сериозни интервенции“, каза Козарев.

Той допълни, че работата по „Руски“ ще започне рано сутринта в неделния ден и се предвижда да приключи в ранните следобедни часове, тъй като по това време трафикът не е толкова интензивен като в делниците.

От ОП „Организация и контрол на транспорта“ подготвят временна организация на движението.

Подобни статии

Top