Спорите с половинката си? Ето как да го правите градивно!

Скандалите и споровете в едно семейство са неизбежни, но и жизнено необходими.

Когато една връзка започва, тя винаги е много емоционална и красива, а навиците и привичките на партньора не правят впечатление. Но с времето нещата се променят, а всеки от двамата започва да открива у другия недостатъци. И единственият начин да се преодолее негативното отношение, е чрез диалог.

Ако няма семейни спорове, една връзка е като море без вятър – в него нищо не се случва, защото дори насрещният вятър помага на корабите да се движат. За да се развива една връзка, нея трябва да има спорове или дори скандал, защото няма нищо по-хубаво от секса за сдобряване, твърди психотерапевтът Стоичко Миличин. Той е категоричен, че всеки един спор трябва да има правила.

Ето как споровете да станат градивни и полезни за връзката:

  1. Важен е начинът, по който се изразяват исканията. Хубаво е местоимението „Ти“, да се използва „Аз“, съветва психологът. Целта е партньорът да разбере, че половинката му няма претенции към него, а и да не се създава допълнително напрежение по време на спора, за да не прерасне той в скандал.
  2. Не си разменяйте обиди, епитети и квалификации. Щом двамата партньори спорят, значи всеки един означава нещо за другия и двамата искат да са заедно.
  3. Не връщайте лентата назад! Когато партньорите спорят, не бива да си припомнят минали събития, в които единият не е направил това, което иска другият. По този начин единственото, до което се стига е, до обостряне на ситуацията и задълбочаване на спора. Най-добре е всеки от двамата да се опита да прости миналите грешки, за да освободи и себе си, и половинката си. „Ако простите, ще се почувствате свободни и по-щастливи“, твърди Стоичко Миличин.
  4. Добрият пример. Може да се използва пример от някаква ситуация, при която единият партньор се е зарадвал от постъпката на другия. Добрият пример ще накара опонента в спора да потърси възможност да постъпи по същия начин. Така и двамата ще бъдат щастливи
  5. Равният тон. Много често в емоционални моменти се стига до разговор на по-високи честоти. Но в един момент те вече не се чуват. Партньорите  чуват само крясъците, в тях се събужда яростна съпротива и те започват да постъпват по обратния начин. Така че правилният и равен тон е много по-полезен.
  6. Изберете правилно момента! Не е нужно, когато единият партньор види, че половинката му се връща уморена и ядосана от работа, да го подхване от вратата с нравоучения и скандал. „Винаги можете да изчакате на партньора ви да му мине яда и да отложите спора за другия ден. По този начин ще постигнете двояк ефект – първо, вие ще можете да осмислите темата за скандала и ще можете да я поставите с равен тон, ще угасите малко пламъка и емоцията във вас и ще обясните по-добре какво искате“, съветва психотерапевтът. 
    1 2

Top