Спортните герои на България и Шеф Андре Токев представиха „Шампионски отбор за здравословна храна“

Сред тях е почетният гражданин на Асеновград Станимира Петрова, както и грациите Ренета Камберова и Невяна Владинова

Книгата „Шампионски отбор за здравословна храна“ беше представена на заключителна пресконференция по проекта „Младите хора – Бъдещето на България – отговорни и активни“, реализиран от асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 година.

Спортният журналист Борислав Орлинов, който бе водещ на събитието в зала „Родина“ на ст. „Васил Левски“, обобщи накратко дейностите, съпътствали проекта и насочи вниманието към книгата, събрала най-обичания професионален готвач на България шеф Андре Токев и 14 знакови спортни имена. „Шампионски отбор за здравословна храна“ представя любимите рецепти и здравословни формули за успех на гимнастичките Невяна Владинова и Ренета Камберова, лекоатлетите Тихомир Иванов и Александра Начева, футболистите на ЦСКА Иван Турицов и Димитър Евтимов, джудистите Ивайло Иванов и Божидар Темелков, боксовите звезди Петър Лесов, Детелин Далаклиев и Станимира Петрова, баскетболистът Йордан Минчев, тенисиста Александър Лазаров и боркинята Елица Янкова. В кулинарното четиво шампионите показват, че за постигането на необходимите резултати, човешкото тяло се нуждае от силна воля, мотивация и едно от най-важните неща, стоящи в основата на успеха – правилното и балансирано хранене.

На пресконференцията присъстваха Андре Токев, Детелин Далаклиев, Ренета Камберова, Ивайло Иванов, Станимира Петрова, както и фотографът Радослав Първанов, който е автор на илюстрациите в книгата.

„Много се радвам, че бях част от този проект, защото научих спецификата на различните хранения в различните спортове. Хранил съм много отбори, но предимно футболни, и сега ми беше интересно да направим заедно тези рецепти със спортистите, забавлявахме се много. Идеята на книгата е да мотивираме младите хора да започнат да се хранят балансирано, по-здравословно и всеки на базата на това с какво се занимава да може да си изгради начин на хранене. И другото е мотивацията да видят как едни българи са станали най-успешните в света. Най-хубавото е, че всички бяхме заедно, единни. Независимо от това, че са представители на различни спортове или кой какво е постигнал, всички заедно се забавлявахме, за да направим един проект, който да помогне на българските деца да развиват напред“, сподели Шеф Андре Токев, допълвайки, че се надява книгата да мотивира подрастващото поколение за наистина по-големи цели. „В България имаме всички дадености да се храним добре, балансирано и здравословно. Имаме всички природни дадености да се развиваме в тази посока“, подчерта той.

Спортистите от своя страна споделиха впечатленията си от работата с популярния шеф готвач и изказаха благодарност на Асоциация „Докосни дъгата“ и нейния председател д-р Денислава Ангелова за възможността да станат част от проекта. Шампионите разказаха, че са се включили с огромен ентусиазъм и изразиха надежда, че книгата ще успее да грабне вниманието на българските младежи.

„Всеки трябва да намери баланса за себе си чрез рецептите в книгата. Когато сме дисциплинирани извън залата, така както в залата, може да постигнем много повече поради простата причина, че се храним правилно, спим достатъчно, тренираме здраво и сме концентрирани върху абсолютно всяко едно нещо“, каза спортист номер 1 за 2020 година Ивайло Иванов.

„Всичко в книгата е написано много точно и ясно. Сигурна съм, че тя ще е полезна за всички, които са начинаещи в здравословния начин на живот, защото в крайна сметка това е една наистина важна част от ежедневието ни. Всичко е много интензивно покрай нас и като цяло живеем в нездравословна среда, но от нас зависи поне да избираме храната, която приемаме“, отбеляза златната Ренета Камберова и призова младите хора да бъдат отговорни и активни.

„Спортът и правилното хранене трябва да вървят ръка за ръка. Това важи не само за спортистите, а за всеки един човек. Всеки един човек трябва да се храни здравословно и да се грижи за здравето си“, заяви световният шампион по бокс от Милано 2009 Детелин Далаклиев.

„Човек трябва да се храни здравословно, за да бъде здрав. И когато се храни по този начин, може да успява, защото ние сме в сфера, в която успехът е мерната единица за това какви сме. Така че човек, за да успее и да сбъдне мечтите си, не бива да забравя, че и храната е изключително важна“, сподели шампионката по бокс Станимира Петрова.

Фотографът Радослав Първанов отбеляза, че за да се случва всичко на първо време трябва да сме здрави, а след това да мечтаем колкото се може повече. И допълни: „Спортистите ми показаха, че са постигнали най-важното – те са шампиони и в живота. Шампион си тогава, когато се бориш и наистина преследваш успеха. Животът не е ли един спорт? Все бягаме, все бързаме, все преследваме нещо… Да живеем здравословно, да уважаваме родината си и да бъдем шампиони навсякъде“, пожела той.

Книгата „Шампионски отбор за здравословна храна“, която е с предговор, написан от принц Кирил Сакскобурготски, ще бъде разпространена безплатно в 3000 екземпляра в училища и библиотеки из страната, за да бъде от полза на подрастващите и младежите.

Подобни статии

Top