Спряха реконструкцията на бившата ЦДГ „Славянка“ (СНИМКИ)

Чакат експерти от НИНКН за мнение

Администрацията на район „Централен“ спира строително-ремонтните дейности на сградата на бившата детска градина „Славянка“. Сградата, която се намира на ул. „Гладстон“ 12, е в ремонт от няколко месеца, но по нея почти не се работи в работните дни, а само през почивните. Заради това хората от квартала подадоха оплакване до администрацията на район „Централен“.

До вчера сградата беше само изтърбушена отвътре, а фасадата беше запазена. В момента обаче е срутена и самата фасада.

Във връзка с подадения сигнал по отношение на събарянето на сградата, комисия от служители на район „Централен“ и Пловдивския общински инспекторат извършиха проверка и оглед на място, съобщиха от района.

„Съгласно издаденото разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Нещо, с което, както виждаме, те не са се съобразили, затова издаваме заповед за спиране на всякакъв вид строителна дейност на обекта“, обясни кметът на „Централен“ Георги Стаменов. Той добави, че срутването на сградата е извършено днес и посочи, че е уведомил Министерството на културата и на място се очаква да пристигне арх. Слави Славов от Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Кметът на район „Централен“ обяви, че ще изпрати писмен сигнал до Министъра на културата Боил Банов и до прокуратурата за извършване на умишлени действия от страна на инвеститора по отношение на сградата, която е архитектурно-строителен паметник от ансамблово значение и се намира в групов паметник на културата „Княз Александър I – Отец Паисий“, граничеща с Цар-Симеоновата градина.

Сградата е известна като къщата на Куцооглу. Преди години в нея се помещаваше детска градина „Славянка“, но миналата година тя бе закупена от нови собственици. Целта им бе да направят от нея бутиков хотел, като запазят автентичния й вид.

Някога красивата постройка, е била собственост на пловдиската фамилия Обрейкови и е била построена по проект на арх. Йосиф Шнитер.

Подобни статии

Top