Спряха водоподаването по поречието на Марица заради умрели животни

На мястото пристигна и шефът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов

По решение на Областния кризисен щаб в Димитровград е спряно водоподаването във всички населени места, които се захранват от помпените станции по поречието на Марица в общините Харманли, Симеоновград, Любимец, Свиленград и Димитровград.

Спряна е водата на над 50 населени места в 5 общини – Симеоновград и Свиленград са изцяло без водоподаване.

Дотук се стигна, след като по-рано днес 29 крави умряха минути, след като пиха вода от канал на река Марица до Димитровград.

На мястото пристигна и гл. комисар Николай Николов.

Фосфорно-органични съединения са вероятната причина за смъртта на кравите, показва аутопсията на съдебния лекар, съобщи кметът на Димитровград Иво Димов. Според него става въпрос за залпово замърсяване, тъй като в района няма измряла риба т.е. случило се е изведнъж.

Сигналът за умрелите животни е постъпил в 17:30 ч. Кравите пили вода от колектор, вливащ се в река Марица. Животните са открити мъртви на около 50 м от мястото, от което са пили вода.

От „ВиК“ са спрели водоподаването по цялото поречие на реката, а от регионалната лаборатория към РИОСВ-Хасково са взети проби от водата на място.

От ОДБХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката.

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделски производители и рибари да не допускат животни и хора в близост до реката. Уведомен е и Националният оперативен център.

Каналът, който се влива в Марица е на промишлено предприятие „Неохим“. Прокуристът на „Неохим“ Стефан Димитров казва, че няма информация предприятието да е замърсило водата и чака такава от полицията. Извикан е в полицията на разговор.

По случая е образувано досъдебно производство.

Подобни статии

Top