Средиземноморска лагуна ще посреща скоро посетителите на Природонаучния музей (СНИМКИ/ВИДЕО)

До около два месеца новата зала ще бъде отворена

Уникално съоръжение се изгражда в момента в Регионалния природонаучен музей в Пловдив. То включва три соленоводни аквариума с вместимост съответно 12 000, 8000 и 5000 литра, обединени в една уникална зала с 3D визия.

„Идеята е да представим по-атрактивни и интересни соленоводни видове от Средиземно море и цял свят – най-вече акули, скатове, морени и животни, които хората няма къде да видят на живо“, разказа пред DCNEWS директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

„Съоръжението е уникално, защото се намира във вътрешността на страната и това е лимитът, в който можем да си позволим да поддържаме такава система, защото водата за аквариумите се подготвя доста сложно и е скъп процес. Първоначално бяхме предвидили два аквариума, после се оказа, че може да се сложи и трети. Надградихме и визията на залата. Тя се намира на края на експозицията и ще изглежда уникално – с 3D снимки вътре в аквариумите, включително и на пода. Тази 3D визуализация ще помогне на посетителите да се почувстват така, сякаш са в една лагуна с аквариумите около тях“, допълни Тодоров.

1 2

Подобни статии

Top